Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

tisdag, juli 31, 2012

KEX

Kex är inte så himla avancerat att baka men de blir så otroligt mycket godare än de man kan köpa på tex ICA.
 Dessutom kan man smaksätta dem som man vill :)
 Jag har inga bilder då de kex som bakades helt enkelt tog slut för fort ;)

HAVREKEX ca 50 st...

150 g smör el margarin
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 msk socker

 Smält matfettet och tillsätt mjölken. Koka upp blandningen och häll den het över havregrynen. Rör om och låt allt svalna.
Tillsätt övriga ingredienser men spara lite av vetemjölet till utbakningen.
Kavla ut degen tunt. Nagga den eller använd kruskavel. Skär ut fyrkanter eller ta ut med valfritt mått. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme i ca 8 minuter.

 Just dessa kex får en väldigt god smak med lite finhackad rosmarin i och kanske lite flingsalt över innan gräddningen.


  Råg och/el Vetekex ca 45 st...

100 g smör el margarin
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl, dinkel, grahamsmjöl el vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
½-1 tsk salt

 Smält matfettet och häll på mjölken.
 Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt vätskan. Arbeta snabbt ihop degen -ju mindre den knådas desto sprödare kex blir det. Låt den gärna ligga kallt en liten stund.
Kavla ut degen mycket tunt direkt på bakplåtspapper. Nagga med gaffel el rulla över en kruskavel. skär ut kvadrater med kniv eller sporre -ca 6*6 cm
Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme ca 10 minuter.
De ska kännas torra och spröda samt ha fått lite färg

Inga kommentarer: