Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

måndag, september 24, 2007

Spelt eller Dinkel

Kalla det vad du vill men det är en fantastisk råvara, både som gryn, mjöl, helkorn...

Koka helkornen i grönsaksbuljong i 30 minuter och låt dem sen stå o "dra" på eftervärmen i en 15-20 minuter så har du ett gott och miljöfrämjande alternativ till riset. Ris är förresten en dold miljöbov, mkt energikrävande under odling och sen ska den resa runt halva jorden för att komma till ditt bord...

Jag har blivit kallad miljönazist av min son, det har min chef också och på något vis är vi stolta över att fått den titeln. Han har trots sina ynka 9 år förstått en del av det vi engagerar oss i.

Åter till "mina" dinkelkorn...man kan göra jättegoda biffar med dem som huvudråvara!!

Speltvetebiffar (jag vet att jag inte är konsekvent, men det är jag å andra sidan aldrig!)

2 små lökar
3 späda morötter
1 purjo (inte den allra största)
ev 2 vitlöksklyftor
250 g helt speltvete
5 dl grönsaksbuljong (el ännu hellre grönsaksjuice o lite örtsalt)
100 g mandel
100 g god ost
½ dl hackad persilja
örtsalt, svartpeppar
rapsolja (el den oljan du föredrar)

Finhacka löken, skär morötterna i fina tärningar, strimla purjon.
Krossa spelten grovt och rosta den i en torr panna. Tillsätt grönsakerna och buljongen. Ge det hela ett uppkok och låt sjuda i ca 20 min på låg värme och därefter stå kvar på eftervärmen och svälla under lock i minst 30 minuter.
Mal mandeln och riv osten, rör ner de båda ingredienserna tillsammans med persiljan. Smaka av med örtsalt och peppar (nymald är att föredra). Forma små biffar av smeten och stek dem knaprigt gyllenbruna på båda sidorna i en stekpanna med olja.
Serveras med fördel till kokta grönsaker, pasta och en mustig tomatsås...

Tomater är ju för övrigt en annan miljöbov som vi kanske inte borde konsumera så mkt här i norden med undantag av de få veckor de mognar fram utan uppvärmda växthus... Det är en svår sak att bestämma vilka gränser man ska dra!

Är äpplena från den lokala odlaren som kanske inte är kravmärkt inte mer miljövänliga än de kravmärkta ekologiska som skeppats till oss från Australien?? Är de ekologiska morötterna från gotland så mkt bättre för mig som bor på Västkusten än dem som odlas hos grannen?? Det går inte att få tag i den ekologiska röda mjölken längre, efterfrågan är tydligen för stor, men den ekologiska mellanmjölken finns fortfarande... Är inte efterfrågan på den lika stor?? Frågorna hopar sig och svaren får man i de flesta fall komma på själv.

Är ju ny som bloggare men hittade mkt "matnyttigt" på en annan sida som jag med varm hand kan rekommendera: http://www.brazilianlinda.blogspot.com/

söndag, september 23, 2007

Grönsaksmuffins...





Grönsaksmuffins har varit väldigt eftertraktat...eller...iaf receptet och jag vet att jag lovat bort det via bloggen. Detta har dock varit behäftat med viss problematik då min dator och dess delar inte varit intresserade av att samarbeta med mig.


För X antal veckor sedan hade vi ett gäng glada tjejer som åt enas variant av fiskgryta och till den hör det grönsaksmuffins. Dagen efter var det en svampsoppa med rotsaker som fick sällskap av samma typ av muffins. De är lika bra som tillbehör på en buffé, till picknickens sallad eller bara som ett matigare mellanmål. Ibland stoppar jag i vad som finns hemma men någon form av ost bör det vara i, iallafall enligt mig. Oliver är jättegott, soltorkade tomater likaså...


"originalreceptet"

1 rödlök
1 röd paprika
100 g färsk paprika
50 g smör eller olja
6 dl vetemjöl (eller ännu hellre speltvete)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt (jag använder örtsalt)
4 ägg
2 dl cremé fraiche
150 g fetaost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och grovhacka löken, kärna ut paprikan och skär den i bitar. Fräs grönsakerna i smöret (el oljan) i en panna.
Blanda mjöl, bakpulver och salt, vispa ihop ägg och cremé fraiche. Låt osten rinna av. Rör ihop allt och klicka sen ner smeten i pappersformar, jag använder vanliga bullformar och får då ungefär 24 muffins, tar man amerikanske muffinsformar blir det ca 12 st.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Goda både ljumna och kalla.