Varför göra nåt enkelt om man kan krångla till det!!
Yngste sonen och jag skulle baka äpplepaj, vi hade fått tag i jättefina Discovery som är vår favoritsort, lagom söta, lagom syrliga och lite större...
När vi skulle göra smuldegen for skaparlusten i sonen -måste man verkligen bara har mjöl, smör och socker?? Nejdå, man kan ha havregryn i också svarade hans mamma pedagogiskt då :) men mer då?? När vi var färdiga hade vi en smuldeg med fiberberikade havregryn, solrosfrön, mjöl, råsocker, smör och 70%-ig choklad i :) ett och annat björnbär från vår kvällspromenad igår hamnade bland äpplena...
Smulpaj med choklad
1½ dl vetemjöl
1½ dl fiberberikade havregryn (det funkar säkert med vanliga havregryn också)
½ dl råsocker
1 dl rostade solrosfrön
100 gr smör (eller margarin)
100 gr god choklad (vi använde 70%-ig)
3 stora äpplen (discovery)
lite drygt ½ dl råsocker
½ dl björnbär (går säkert med vilka bär som helst dessutom kan man säkert ha mer bär i också)
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och skär dem i bitar, lägg i pajform tillsammans med bären och strö socker över. Ev kan man blanda sockret med lite potatismjöl om man har vätskefyllda bär.
Blanda allt till smuldegen och häll över äpplena.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Njut med lite vispad gädde eller vanlijglass!!
Hoppas ni tycker lika mkt om den som vi gjorde :)
fredag, augusti 22, 2008
Så var jag skåning då...
Har lämnat västra götaland och Kaféet och bor numera i skåne, kan ju tillägga att kaféet är mkt saknat, kändes ju mångt och mycket som mitt eget -hoppas Barbara kan hålla köket uppe själv *ler*
Har blivit lite lite matbloggat i sommar men livet har liksom kommit ivägen, varit en turbulent sommar innan ena kom fram till hur hon ville ha det och det innebar ju då en flytt ner till Skånelandet.
Hade ju lovat recept på kirskål...kanske i senaste laget iår men jag lovar att det kommer ny kriskål nästa år!!
Några varianter: (egna och ärligt stulna;))
Kirskålsgratäng
1 liter späda blad av kirskål
8 skivor vitt bröd
3 ägg
1 dl mjölk
matolja
1/2 tsk salt
Skölj kirskålen, förväll och hacka bladen
Tärna brödet och bryn i lite matolja
Blanda mjölk, ägg, kirskål och salt
Smörj en gratängform, lägg i brödbitarna och häll över äggstanningen
Grädda i ugn (225 grader) i ca 15 minuter eller tills äggstanningen stelnat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Potatissallad med kirskål
späda blad av kirskål
kokt kall potatis
gräddfil
salt och peppar
förväll och finhacka kirskål, skär potatisen i mindre bitar blanda med gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Kirskål har en rätt speciell smak så därför bör man prova sig fram hur mkt man vill ha i.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Prova att ha i en tredjedel förvälld kirskål i nässelsoppan, det ger en lite friskare smak...man kan byta lite av nässlorna mot kirskål i nästan vilket nässelrecept som helst, däremot har jag inte provat att torka kirsen än...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hoppas nån annan blir lika biten på kirskål som jag är :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nu är det ju äppeltider så idag ska sonen och jag baka smulpaj, har lite funderingar om ändringar/utveckling av receptet men återkommer förhoppningsvis om det :)
Tills dess kan ni få ta del av bröllopstårtan ena gjorde i somras, hoppas brudparet inte misstycker
Har blivit lite lite matbloggat i sommar men livet har liksom kommit ivägen, varit en turbulent sommar innan ena kom fram till hur hon ville ha det och det innebar ju då en flytt ner till Skånelandet.
Hade ju lovat recept på kirskål...kanske i senaste laget iår men jag lovar att det kommer ny kriskål nästa år!!
Några varianter: (egna och ärligt stulna;))
Kirskålsgratäng
1 liter späda blad av kirskål
8 skivor vitt bröd
3 ägg
1 dl mjölk
matolja
1/2 tsk salt
Skölj kirskålen, förväll och hacka bladen
Tärna brödet och bryn i lite matolja
Blanda mjölk, ägg, kirskål och salt
Smörj en gratängform, lägg i brödbitarna och häll över äggstanningen
Grädda i ugn (225 grader) i ca 15 minuter eller tills äggstanningen stelnat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Potatissallad med kirskål
späda blad av kirskål
kokt kall potatis
gräddfil
salt och peppar
förväll och finhacka kirskål, skär potatisen i mindre bitar blanda med gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Kirskål har en rätt speciell smak så därför bör man prova sig fram hur mkt man vill ha i.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Prova att ha i en tredjedel förvälld kirskål i nässelsoppan, det ger en lite friskare smak...man kan byta lite av nässlorna mot kirskål i nästan vilket nässelrecept som helst, däremot har jag inte provat att torka kirsen än...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hoppas nån annan blir lika biten på kirskål som jag är :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nu är det ju äppeltider så idag ska sonen och jag baka smulpaj, har lite funderingar om ändringar/utveckling av receptet men återkommer förhoppningsvis om det :)
Tills dess kan ni få ta del av bröllopstårtan ena gjorde i somras, hoppas brudparet inte misstycker
Etiketter:
grönsaker,
ogräs,
vegetariskt,
ögongodis
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)