Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

torsdag, januari 01, 2009

Gott nytt år gånger två :)











Det är inte alla som är så väl förunnade att de får två nyårsfester *ler* men det är exakt vad jag lyckats med iår (och dem som var bjudna på den första givetvis)
Anledningen är enkel, vi ville helt enkelt ha en fest med dem vi tycker om att ha runt oss och eftersom nyårsafton är en laddad dag då alla dras åt många olika håll valde vi att ha vår fest den 29:e för att alla skulle kunna komma och dessutom slappna av o inte tänka på att de borde vara någon mer stans.

Menyn var snarlik och dukningen likaså *ler* Eftersom det bara är nyår en gång om året är det en bra dag för "blingbling" så det blev en dukning med mkt glittrande guld.

Menyn i måndags var :

en amuse bestående av potatisterrine toppad med lite röd rom, citron och dill. Till den bjöd vi på Martini Bianco, till dem som körde bil blev det iskall Kiviks päronglögg med smak av ingefära och citrongräs -väldigt gott och uppskattat!!!

en mild palsternackssoppa till förrätt

varmrätt bestående av kycklingrulle, rostade grönsaker och en gorgonzolasås

till efterrätt en hallon- och havtorns-pannacotta med hallon och vitvinsgelé


Nyårsafton blev det

förrätt bestående av potatisterrine, varmrökt vildandsbröst samt rostat franskbröd

till varmrätt kycklingrullad, rostade grönsaker och gorgonzolasås

och till efterrätt chokladmousse med krisp o marschmallows


Som sagt...snarlikt ;) kycklingrulladen utvecklades lite och fick sällskap av bacon på nyårsafton. Ska försöka få ihop recepten också, tyvärr blev det ingen bild på soppan...


Potatisterrine


Koka ca 10 st potatisar o låt dem svalna. Skala o skär i små bitar (dock ej så små att det blir mos av dem)
Lägg 4 gelantinblad i blöt.
Finhacka 1 röd lök och ca 1 dl blandat färskt kryddgrönt (jag hade persilja, krasse o timjan) och blanda med 200 gr färskost typ Philadelphia och 200 gr creme fraiche. Smaka av med salt o peppar.
Smält gelantinet o rör ner i oströran, sedan i med potatisen. Fördela allt i en fyrkantig plastfolieklädd form (ca 15*20 cm) och ställ kallt i minst 2 timmar.
Lossa från formen och skär i kuber i önskad storlek. Dekorera med rom, finhackad rökt lax, lite sill eller bara kryddgrönt (eller vad du nu vill ha). Servera!!

Mild Palsternackssoppa

Hacka 1 gul lök och stek den mjuk i lite smör eller olja, den ska inte ta färg. Tillsätt 4 medelstora palsternackor och 4-5 potatisar skurna i bitar (både potatis o palsternackor bör vara skalade *S*) och häll över 2 dl vispgrädde, 2 dl mjölk o 1 dl vit vin, ev behövs lite mer vätska, det ska täcka nackorna helt, salta något. Låt koka tills nackor o potatis är helt mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer (eller matberedare) späd ev med lite mer grädde (o vatten om det behövs) och smaka av med salt o peppar. Servera soppan varm!!

Kycklingrulle

Tag önskat antal kycklingfiléer, till 10 personer räckte 8 stora fileer gott och väl, till nyårafton var filéerna väldigt mkt mindre så då blev det en per person.
Skär ut filé´n och lägg på plastfolie, vill man göra en större rulle lägger man flera filéer på samma folieark. Krydda med salt o peppar samt annat du kan tänkas vilja ha i den, jag hade gorgonzola... rulla ihop kycklingem med hjälp av folien, det ska bli ett tight paket, knyt om möjligt ihop plastfolien i ändarna, ev kan det behövas med plastfolie... När du har en "plastkorv" så rullar du in den i aluminiumfolie, försluter ändarna väl... Kycklingkorvarna ska nu ligga i ugnen i ca 125 grader tills innertemperaturen är 65 grader. då tar du ut dem och låter dem vila en stund. tag sedan av folie, både aluminium och plast...linda backon runt om du vill det eller skiva upp dem om du vill... Sen när det är dags att servera värmer man upp dem i ugnen ca 225 grader tills av bacon fått fin färg... (ca 10 minuter utan bacon)

Rostade grönsaker

Skala 2-4 st vardera av palsternackor, morötter och rödbetor. Skär dem i stora bitar. Koka rödbetorna mjuka för sig och lägg de andra rötterna i en ugnsfast form. Bryt små buketter av 1 litet blomkålshuvud. Häll över olivolja, salta och ställ in i ugnen -ca 225 grader. Låt så där i ca 20 minuter. Fördela sedan rödbetorna över -helst med hjälp av en tång eftersom de färgar mkt och låt gå i ugnen i ca 15 mnuter till. Tag ut o smula fetaost över samt strö över rikligt med hackad persilja och timjan.


Gorgonzolasås


Den här såsen kräver en riktigt god ost!!!
Smält 2,5 dl creme fraiche tillsammans med önskad mängd gorgonzola (vi tycker olika mkt om just den osten så det är bäst att smaka sig fram) salta och peppra om det behövs. Klart att servera!!

Pannacotta med vingelétill 4 peroner

Lägg 3 gelantinblad i blöt.
Koka upp 2 dl vispgrädde tillsammans med ½ burk av Kiviks hallon. och havtorns-sylt. Lägg sedan i gelantinbladen som får smälta riktigt innan du tillsätter 2 dl vaniljyogurt. Fördela i portionsglas o ställ kallt minst 1 timme.
Sedan lägger du 2 gelantinblad i blöt.
Kokar upp ½ dl vitt vin tillsammans med ½ dl strösocker. Tillsatt gelantinbladen och häll sedan i 1½ dl vitt vin till. Fördela 1 dl hallon över pannacottan och sedan häller du lite vitvinsgelé över varje portion. Låt stå kallt minst 2 timmar till.
Klart att servera!!

Chokladmousse

Smält 200 g mörk choklad. Vispa 2 äggulor och ½ dl strosocker över vattenbad tills det är riktigt poröst och sockret smält ordentligt. Vispa 2-3 dl grädde till "mjuka toppar". Blanda allt så fort du kan (utan att luften går ur grädden) Fördela i portionsformar. Servera med lite grädde till och strö över minimarschmallows och chokladkrisp (vi använde små frukostflingor med chokladsmak)