Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

lördag, december 01, 2007

Drömmar i adventstid...



Finns det något ljuvligare än en nybakt dröm som bara smälter i munnen...

Fick för länge sedan ett "bombsäkert" recept av min morbror, tänker idag dela med mig utav det *ler* hoppas ni lyckas lika bra som vi gör i min familj.

Tror advent är den stora kakbakartiden...för sällan fylls väl tidningar och annat av så mkt recept på småkakor. Visst är det kul med nyheter och nytänkande men det finns vissa klassiska kakor som bara måste vara som de alltid varit...och för mig är drömmar en sån kaka...lätt och luftig och smulig som bara den...

Kjells drömmar

1kkp smör (ca 145 g)
1 kkp matolja
3 kkp socker
3½ kkp vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt

Vispa smör, olja och socker. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig deg. Rulla kulor och lägg på bakpappersklädd plåt. Det blir ungefär 64 st.
Grädda 15-20 minuter o 100-125 grader. De ska inte ta färg.


Fick en liten historia om hur det kan gå när man ska baka drömmar på egen hand och inte vet så mkt om vad ingredienser är till för...i det hemmet saknades det iallafall hjorthornsalt och lillasyster som skulle överraska ville inte fråga någon om råd utan tänkte "salt som salt" och öste i en halvdeciliter vanligt salt (lite mer för säkerhets skull...) inte ens hunden åt de kakorna sen.
Så kan det gå, själv bytte jag ut hjorthornsaltet mot dubbla mängden bakpulver -det blev inget fel på smaken men de såg inte ut som drömmar direkt...inga sprickor utan helt släta kakor...

Så för bästa resultat bör man nog följa recepten med rätt ingredienser (även om det smärtar en sån som mig som har svårt för det...)

Glad Advent på er alla...imorgon tänder vi första ljuset!!

torsdag, november 29, 2007

Tassar...

Datavärlden har bråkat med ena så det har itne blivit mkt bloggande senaste månaden...men det ska väl tas igen nu när julen nalkas *S*

Finns många recept att dela med sig utav...tror att jag börjar med yngste sonens favoritkakor, det värsta är att de hinner aldrig fotograferas för de tar slut alldeles för fort...

Tassar
2 1/4 dl socker
200 gr smör el margarin
5 3/4 dl vetemjöl
2 1/2 dl russin
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat

Rör smör och socker pösigt (tips byt gärna ut 50 g smör mot rapsolja för att få mörare kakor)
Blanda samman russin, mjöl, kanel och bikarbonat i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i smöret och arbeta allt till en smidig deg.
Rulla kulor av degen och gör fördjupningar med ena handens tumme, pekfinger och långfinger (tassavtryck), det blir ca 50 st.
Lägg på bakpappersklädd plåt och grädda i 200 graders ugn tills dew fått lite färg ca 14 minuter...

Hoppas ni tycker lika mkt om dem som vi gör...