Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

onsdag, augusti 27, 2008

Kycklingsallad

Blev så väldigt sugen på kyckling igår...så inatt tinade ett par kycklingfiléer i en enkel marinad (vinäger, olja, curry och lite örtsalt)...en smaskig currysås var tanken...men...idag...hmmm...sallad!!! ja, med marinerad dinkel och fetaost...
Sagt och gjort, till lunch idag blev det kycklingsallad :)
Lite enkla grönsakar...lite dinkel..ett par brödkrutonger och så kycklingen såklart...dribbel passar bra som dressing!!

Marinerad dinkel

Koka dinkel enligt förpackningen (40 minuter sådär) låt kallna (eller så tar du fram ett paket färdigkokt dinkel ur frysen om du nu varit så förutseende)
Finhacka en röd lök, hacka en driva valfria kryddörter -jag har mest persilja i men så är jag precis galen i persilja enligt sonen...
Blanda lite(1 msk till 4 portioner) god vinäger -min favorit är äppelcidervinäger från Glorias i Lund med dubbelt så mkt god olja (kallpressad rapsolja om jag får råda och det gör jag ju i min blogg!!*ler*)
örtsalt och lite peppar..
Blanda allt och låt det gärna stå en timme eller två innan du äter om du har tålamod.

Brödkrutonger gör jag en drös när andan faller på och det finns bröd över, helst ska det vara surdegsbröd...
Värm en stekpanna...häll i vitlöksolja...i med brödet skuret i tärningar och ev på med lite salt och peppar (smaksak *S*)...stek tills brödet är krispigt. Låt kallna och förvara i burk med icke tätslutande lock :)
Suveränt gott till sallader och soppor eller bara som ett snabbt snacks medan du lagar mat...

måndag, augusti 25, 2008

Råstekt majs med mera

Var det som var önskemålet idag...nu är det ju inte direkt nåt man kan äta som ensamrätt så efter lite dividerande och rotande i kylskåpet enades ;) sonen och jag om att det fick bli försbiffar till. Men...han är ju inne i en testa matperiod så i färsbiffarna landade det lite annat, sås skulle det ju vara till också och då kom de närodlade champinjonerna till användning... det är kul att han vågar tänka och testa nya smaker, sen är det väl till hans fördel att han har en mamma som kan mat och inte sätter snäva gränser (säger stopp ibland men inte speciallet ofta)

Idag det det då:

Färsbiffar med bacon o fetaost

1 dl havregryn
1½ dl vatten eller mjölk få stå till sig medan man fräser
1 finhackad gul lök (anledingen till att lök ska stekas är att den krymper när den tillagas och det blir hål i biffarna om man har den rå i smeten)
50 g finstrimlad bacon
ev en vitlöksklyfta när löken är mjuk och baconet fått lite färg häller man det i havregröten. Tillsätt ½ tsk svartpeppar o 1 tsk salt...låt svalna en aning innan man tillsätter
400 gr blandfärs.
Forma sedan biffar av önskad storlek, lägg på bakplåt med folie på (lättare disk sen då) och in i varm ugn (200 grader) i ca 20 minuter (medan potatisen kokar...)


Champinjonsås med Bacon


½ finhackad gul lök och
50 gr finstrimlat bacon fräses tills löken börjar mjukna, Tillsätt sedan
150 g chaminjoner i lagom stora bitar (brukar oftast dela medelstora svampar i 4 delar)
När Svampen mjuknat något häller man över 2 dl mjölk och låter det puttra en stund. Red ev såsen på önskat vis...smaka av med salt och peppar och några matskedar creme fraiche...

Råstekt majs

Skär av majsen från 2 majskolvar (efter att du plockat av blad och trådar).
Fräs ½ finhackad gul lök i lite smör och tillsätt sedan majsen, ev en vitlöksklyfta...låt fräsa tills det riktigt knäpper i majsen, smaka av med salt och peppar och en driva finhackad persilja om så önskas (min persilja var tyvärr slut så vi tog enligt sonen en fnutt spiskummin)

Detta åt vi med kokt potatis och kokta morötter.

söndag, augusti 24, 2008

Blomkål och Dribbel

Numera är blomkålen inte alltid vit...vi var på ekologisk marknad och hittade både lila och gula varianter. Eftersom blomkål är gott så var vi ju tvugna att testa...först att äta rå med dribbeldipp (sonens namn på en väldigt god kall sås :)) sedan kokte vi den tillsammans med morötter och gjorde en gratäng med bacon...

Blomkålsgratäng

Koka blomkål och morötter i bitar tills de är mjuka, lägg i en ungsfast form. Stek lök och bacon tills löken är mjuk och baconet fått lite färg, häll över blomkålen.
Gör en relativt tjock ostsås och häll över, eventuellt på med lite riven ost och gratinera sedan tills det fått fin färg.
Ät tillsammans med nykokt potatis eller med ett gott bröd.

Inte mkt till recept men gott är det!!


Så var det då det där med dribbel :)

Finhacka 1 gul eller röd lök
pressa, riv eller hacka 2-3 vitlöksklyftor (jag har ett rivfat som snabbt blev helt oumbärligt i mitt kök)
hacka 1 knippe persilja
hacka ungefär lika mkt ruccolasallad
Blanda allt med 3 dl gräddfil och 2.5 dl creme fraiche
smaka av med salt och peppar
man kan med fördel blanda i finhackade örter såsom libbsticka, färsk timjan eller vad du kan komma på.
Låt stå ett par timmar innan servering för maximering av smaken.
Brukar ha en strykande åtgång håller sig dock minst en vecka i kylskåp.