torsdag, november 25, 2010
Julpyntade biscottisar
Skulle baka polkagrisbicottis igår men insåg rätt snart att det enda i polkagrisväg som fanns här hemma var dotterns födelsedagsklubba och ett par stänger med smultron, fläder och passionfruktssmak.
Valet föll på smultronstången då den var vacker randig i grönt och rött. Smaken blev dock lite svag men god ändå :) tror att receptet gör sig bättre med vanliga pepparmintssmakande grisar.
Polkagrisbisottis 40-50 skorpor
75 gr mjukt smör
2 dl socker
3 ägg
6-7 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
1½ dl krossade polkagrisar, ca 50 g
Vispa ihop smör och socker, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten.
Blanda till sist ner polkagriskrosset.
Dela degen i 4 delar och rulla till längder, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt med ca 5 cm mellanrum oc hplatta till dem lite.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Ta ut plåten och skär dem genast i bitar och ställ tillbaks i den avstängda ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen.
onsdag, november 24, 2010
Vad gör man med glögg man inte gillar??
Vi kör lite glöggproving jag och Lukas... Den barntillåtna varianten.
Hittills är det "Saturnus GodJulGlögg" som leder.
Den är i och för sig väldigt söt men det är ju å andra sidan all alkoholfri glögg...
Årets bottennapp blev Dufvenkroks Chilichokladglögg som var alldeles fel i smaken -för sötsliskig, chokladen kändes enbart syntetisk och chilieftersmaken var liten och relativt angenäm om det inte varit för övriga glöggkryddor...
Men så var det ju vad man gör med resten av glöggen som man inte vill dricka upp. Vi hällde den i en muffinssmet och fick riktigt goda glöggmuffins :)
GLÖGGMUFFINS ca 50 st små
250 g mjukt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl glögg
9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda torra ingredienser och tillsätt dem samt glöggen till äggsmeten.
Rör till en slät smet.
Fördela i muffinformar, för bästa resultat fyll dem inte till mer än hälften.
Grädda i 175 grader 12-15 minuter.
Jag hade lite glöggmarinerade russin som jag la i hälften av mina muffins för lite variation... man kan säkert lägga aprikoser och annan torkad frukt i glögg eller annan sprit ett par dygn och använda om man vill det...
Julbaket är med andra ord igång här :)
Kan ju också bero på att jag köpt mig en ny bakmaskin som snällt knådar mina degar och vispar min smet...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)