Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

söndag, juni 13, 2010

kalas, kalas... skolavslutning

Våren är kantad av kalas av alla de slag o så slutar den med en skolavslutning innan det är dags för sommaren :)

I år missade Lukas sin skolavslutning eftersom storebror passade på att ta studenten samma dag... Han firades med en lättare måltid hemma hos sin far på fredagen o ännu en fest hos mig på lördagen... här kommer en del av mina recept :)

FÄRSKPOTATISSALLAD
8-10 port

1 kg färskpotatis
rapsolja
salt o peppar, ev örtkrydda)
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
1 förpackning sugarsnaps
1-2 röda lökar
persilja

dressing:
zest och saft av 2 citroner
2 äggulor
1 msk råsocker (eller honung)
1 dl raps eller olivolja
salt o peppar
ev lite finriven vitlök

Skrubba potatisen samt dela dem i delar om de är stora. Lägg dem i en långpanna och häll ett par matskedar rapsolja över dem, krydda med salt o peppar och ev någon örtkrydda :) Rosta i ugn 225 grader ca 30 minuter. Låt kallna.
Skär sparrisen i bitar o förväll den i lättsaltat vatten med en smörklick i ett par minuter -de ska inte vara helt genomkokta.
Skär övriga grönsaker i önskade bitar, finstrimla löken och hacka persiljan (den tar du efter smak o tycke) och lägg i en skål tillsammans med potatisen.
vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över grönsaker samt blanda försiktigt. Låt gärna salladen dra till sig ett par timmar innan servering.

Vill man göra så mycket som möjligt en eller två dagar innan det är dags att äta rekommenderar jag att man blandar potatisen med dressingen och väntar med övriga ingredienser till samma dag som den ska ätas.

Egentligen hade jag velat ha en ½ liter färska jordgubbar i också men de jag hittade motsvarade inte mina krav :) om man väljer att ha jordgubbar o vänder man i dem alldeles innan servering.

Till detta serverade jag varmrökt lax, kall stekt kycklingfilé i tunna skivor samt en tomatspäckad fläskfilé... en grönsallad, tomater och två sorters kall sås.

KALLA SÅSER


sås 1 -grön

mixa lika delar ruccola och persilja med ett par vitlöksklyftor och rapsolja, salt o peppar till en pestoliknande konsistens (denna blandning kan man göra rejält av och förvara i en glasburk i kylen i upp till en månad, perfekt att förgylla den färdigköpta potatissalladen eller pastan med...)
blanda örtoljan med turkisk yogurt till önskad smak, tillsätt ev lite mer salt o peppar om det behövs. Vill man kan man blanda i en finhackad lök i såsen men det är inget som är nödvändligt.

sås 2 -röd
mixa cremé fraiche med marinerade soltorkade tomater ( med lite av marinaden) och smaka av med salt o peppar -svårare än så behöver det inte vara :)