Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

lördag, januari 23, 2010

Var med o tävla...

Har aldrig riktigt förstått det där med tävlingar på bloggen men har på senare tid börjat omvärdera min uppfattning :)
Den här tävlingen kunde jag bara inte motstå :) Vilken form föredrar du???

söndag, januari 17, 2010

På en pinne...

Har gjort en massa plockmat det senaste... som inte blivit bloggad, det är nästan så jag skäms över att det blivit så få blogginlägg

"-bättring ena!!" fast jag lovar inget ;)

Till en fest på nyår vart det det här plocket iallfall... bland annat ;)

Det är olika sorters oliver på pinne, rädisor i halvor, smakrik Port Salut från Gäsene Ost med oliv, grovt rågbröd med en grön äggstanning och rökt lax och inte minst en skaldjurscheesecake.
Cheescaken och laxsntten passar även väldigt bra att servera som en lättare förrätt :) -vilket jag gjorde på min nyårsmiddag (var själv inte med på festen där plocket serverades)

Rågbrödssnitt med äggstanning o rökt lax


4 ägg
2½ dl havregrädde (eller vanlig grädde om du vill det)
1 dl blandade örter (jag hade ruccola, dill och persilja)
salt o peppar

Mixa örterna med grädden och vispa sedan ihop örtgrädden med äggen o kryddorna.
klä en form med bakplåtspapper och häll i äggsmeten, grädda i 175 grader varm ugn i ca 25 minuter (eller tills äggstanningen stannat helt) Låt svalna. Skär i bitar lika stora som rågbrödskivorna, lägg skivad rökt lax ovanpå och skär sedan i rutor av önskad storlek.


Tårtrecept (nudeltårtan)

Botten(till en långpanna el 2 runda formar ´24 cm i diameter):
4 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl rapsolja
1,5 dl vaniljyogurt
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt

Vispa ägg o socker, tillsätt olja och yogurt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggvispet. Häll i smord o bröad form (jag använder mannagryn till tårbottnar för att slippa större skorpsmulor)
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter (kolla så den är torr o fin med en sticka...) Låt kallna!!


Gräddkolafluff (till en rund tårta ´24 cm diameter):

3 dl vispgrädde
160 gr (två påsar) Kanolds Gräddkola från Malaco

smält karamellerna i grädden på låg värme, det får INTE koka. Låt stå i kyl minst 6 timmar så det blir riktigt kallt, gärna över natt. Vispa :) Jag tillsatte en påse snabbgelantin för att få en stabil tårta som orkar hålla uppe dekorationerna.


Mjölksmörkräm


1 burk kondenserad mjölk (397 g)
450 g smör
2 msk likör (jag hade chokladkaffelikör)

Vispas ihop till en slät kräm. Smaksätt med likören och färga den ev... Bred ett tunnt lager smörkräm över hela tårtan, spritsa sedan med en tunn rund tyll över kanten och en bit in på tårtan -inte där "köttbullarna" ska ligga.


Chokladbollar (köttbullarna)

150 gr smör
1,5 dl socker
4,5 dl havregryn
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 msk kaffe/mjölk/banansirap

Blanda allt och rulla till bollar. Smält mörk blockchoklad, ta lite choklad i handen och rulla chokladbollen i handen så att hela bollen täcks med ett tunt lager choklad. Lägg kallt tills det är dags att dekorera tårtan.


Lägg köttbullarna på tårtan o häll lite jordgubbssylt över som ketchup.