Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

tisdag, december 07, 2010

7 december -snapsprovning

Efter lite julstök idag var det dags att bege sig till den stora staden Göteborg och gå på snapsprovning och Glöggmingel med Snälleröds Ekologiska snaps o glögg på Palace arrangerat av Spot and Tell

Det hela började med glöggmingel där Snälleröds Vita glögg serverades med russin och mandel som sig bör. Det var en väldigt smaklig starkvinsglögg som inte är smaksatt med några konstigheter utan försöker efterlikna den typ av vit glögg som kunde serverats på Gustav Wasas tid. Den var inte så söt som många andra glöggar kan vara och hade en välbalanserad kryddning.Vill även du smaka denna glögg gäller det nog att skynda på -lagret börjar sina ;)

Vi fick också veta lite mer om själva Palace -både historia och vad som komma skall...

Men det var ju snapsarna som var huvudnumret och vi fick ta plats i gröna salongen där mat och dryck var framdukat.



Vi fick varsin tallrik där det låg löksill, gravad lax med hovmästarsås, julskinka med rödbetssallad, kalkon med en underbar potatissallad (helt i klass med den jag gör själv *s*), en rejäl bit cheddarost samt en liten skål med jansson.
Vi fick också varsin förpackning med 5 små flaskor snaps :)

Maten smakade förträffligt trots att jag är tämligen trött på allt vad julmat heter redan, det var nog kalkonen och potatissalladen som hjälpte till... eller det underbara brödet!!! Snälleröds Ångbryggeri AB har en ägare som heter Eric Berntson och han har en fru som har ett bageri där man bakar kavring utan att dränka degen med sirap... alltså, ett kavringskryddat surdegsbröd som faktiskt kan vara värt en resa bara det :)


Snapsarna fick vi då i en mycket tilltalande förpackning, etiketterna var stilrena och informativa, helt klart ett vinnande koncept. Jag som inte kan kalla mig snapsvirtuos, som inte skulle få för mig att köpa hem en flaska akvavit skulle mycket väl kunna köpa en sån här låda och ha hemma för att bjuda på.



Jag ska inte ge mig in på att recensera snapsarna var för sig, inte ikväll iallafall för det var ett helhetsintryck som måste landa lite. Kan dock avslöja att min favorit blev Jungfrun i flaskan med den gröna etiketten :)

En mycket trefwlig och gifwande afton, ett stort tack till Snälleröds, Spot and tell samt Palace för ett trevligt arrangemang.

***************************************************************

Varför är det så att snapsen fått en sån undanskymd plats för oss svenskar? Det är ju en tradition att dricka snaps till maten, vi svenskar är dåliga på att hålla liv i våra traditioner men anammar gärna andra länders...
Kanske borde man skriva mer om just sånt som traditioner.
I snapsens tecken börjar jag med den värmländska trappsnapsen -en osötad körsbärssnaps som skall intagas innan man kliver över tröskeln vid festligheter för att inte oinjudna samt oknytt etc skall kunna följa med.
Fyll på med nån annan snapstradition är du snäll!!!

måndag, december 06, 2010

6 december -veganmat

Jupp, så blir det idag!

Hade en vegan med på julbordet i lördags och hon blev så nöjd så nöjd...
Hittade inget vetegluten trots en massa letande i världsmetropolen Borås så det blev en champinjuonpaté med cumberlandssås som "huvudnummer"
Uppskattat även av andra än Ebba :)

CHAMPINJONPATÉ




1,5 dl kokt ris
1,5 dl kokta röda linser
500 g champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
skalet av en apelsin
½ tsk spiskummin
½ tsk malen ingefära
salt och peppar
2,5 dl havregrädde (iMat tex..)
2 msk olja

Mixa svamp och lök till en slät massa. Bryn denna massa i oljan i en mkt varm panna.
Blanda med allt utom grädden och späd sedan med grädden till en lagom konsitens -inte för lös och inte för stabbig ;)
Häll i en välsmord brödform, vill du kan du bröa den också.
Grädda i 175 grader, 50-60 minuter (tills den känns kompakt)
Låt den svalna något innan du slår upp den ur formen.
Serveras varm eller kall, gärna med en god cumberlandssås till och med lite rostade solrosfrön strödda på toppen.

ENKEL CUMBERLANDSSÅS


400 gr svart vinbärsgelé (eller vinbärssylt om man råkar ha det hemma)
saft och skal av 1 apelsin
1 msk citronsaft
2 tsk senapspulver (typ Colmans)
2 krm malen ingefära
1 krm cayennepeppar
0,5 dl torr sherry
0,5 dl konjak el brandy

Blanda ihop allt och låt stå och mogna ett dygn eller två. Vill man göra den mer julsmakande byter man ut sherryn mot glögg.

söndag, december 05, 2010

5 december

jaha, så gick det med det. Hade nog tänkt mig att försöka skriva nåt varje dag i december men det höll ju bara i två dagar...

Idag har familjen firat andra advent genom att gå på julmarknad -två stycken hann vi med och om jag ska betygsätta dem får Torpa Stenhus julmarknad en 4 av 5 möjliga och Borås Museums en 3:a.

Har tjuvstartat med årets första julbord, mycket uppskattat av de som fick förmånen att äta sig mätta.
Hade givetvis alla *måsten* med men även en del nytt...
Grönkålssalladen blev populär, veganpiffad brysselkål likaså... champinjonpaté med cumberlandssås... tja, listan kan nog bli längre :)

Först ut av recepten blir grönkålssalladen som mår bra av att göras en dag eller två i förväg.

GRÖNKÅL OCH FIKONSALLAD
400 g färsk grönkål
1 gul lök
2 syrliga äpplen
6 torkade fikon
1,5 dl majonäs
2,5 dl creme fraiche
1-2 dl rostade solrosfrön
salt & peppar

Lägg fikonen i varmt vatten ca 1 kvart.
Dra bladen från stammarna på grönkålen och strimla den. Förväll den någon minut i kokande lättsaltat vatten, ta upp den och låt den rinna av.
Skiva löken i tunna skivor, likadant med äpplet.
Skiva fikonen.
Rör ihop majonäsen med creme fraichen och rör sedan ner alla andra ingredienser (spara gärna lite solrosfrön att strö över den färdiga salladen) och smaka av med salt och peppar.