Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

lördag, augusti 01, 2009

Köttfärslimpa...

Så blev det kväll på torsdagen och dags för köttfärslimpa :) rödlöken vi hackade till den fick mina ögon att tåras så till den milda grad att de utanför trodde vi grälade så jag fick nog... Men så var inte fallet!!

Köttfärslimpa

500 g köttfärs
1 röd lök, hackad o stekt
0,5 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 msk senap
1 msk kapris
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Låt ströbrödet svälla i mjölken minst 5 minuter. Blanda sedan ihop alla ingredienser, stek av ett litet smakprov o justera kryddningen.
Forma en limpa och kör sedan i 175 grader varm ugn ca 45 minuter.

Sås

2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
3 msk maizena
0,5 dl hackad gurka (bostongurka)
salt o peppar
ev örtkryddor

Koka upp buljong med grädde, red av med maizenan, låt såsen koka upp och tillsätt sedan gurkan. Smaka av med salt o peppar

Servera med kokt potatis o en grönsallad. Tror att inlagd gurka skulle smaka bra till det hela också...

Torsdagslunch...

Till lunch på torsdagen serverades det ost o skinksallad... inga konstigheter alls, pasta o grönsaker samt ost o rökt skinka... till det en kall sås, och nu kommer det pinsamma -jag kommer inte ihåg vad jag joxade ihop just den dan *ler lite skamset*

Tror det var nån variant med Turkisk yogurt o örtkryddor... men kan inte svara på det. Är det någon om har bättre minne som kan påminna mig så gör det gärna :)

Kycklinggryta...

Så var det veckans asiatiska inslag... kycklinggryta med kokos o lime...o en massa annat men ändå väldigt enkel att tillaga. Glöm inte att rosta kokosflingorna du serverar vid sidan om, det blir en helt annan fantastisk smak om du gör det!!

Kycklinggryta
4 portioner ungefär...

500 g kycklingfilé
1,5 dl kokosmjölk
1,5 dl grädde
1,5 dl grönsaksbuljong
0,5 röd chilifrukt (eller smaka dig fram med den, ta bort kärnor och hinnorna ihuti o finstrimla)
rivet skal o saft av 1 lime
1 stängel citrongräs -finstrimlad
50 g knaperstekt bacon
3 msk maizena
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar och persilja

1-2 dl rostad kokos att servera vid sidan om.

Stek kycklingfilén, salt o peppra på den.
Häll över kokosmjölk, grädde o buljong samt tillsätt citrongräs, lime o chili o låt puttra en stund. Red av med maizenan (blanda den med lite kallt vatten i häll i). Tillsätt baconet.
Smaka av med mer salt o peppar om det behövs o ös i en driva finhackad persilja. Vill man kan man ha i lite av den rostade kokosen man serverar vid sidan om...

På camp hade vi pasta till, ris var tanken men det blev en rokad där *s*

torsdag, juli 30, 2009

Fiskbullar, fiskbullar, ge mig mera fiskbullar...

Fast det var ju inte fiskbullar, det var fiskfärsbiffar... och man kan göra dem på stort sett vilken/vilka fisksorter man vill, tror dock att det kan bli lite mysko med sill...

Fiskfärsbiff:

1,5-2 portioner

1 tsk ströbröd
2 tsk mjölk
30 g riven ost
200 g valfri fisk, jag hade pangasiusfilé o lax
½ ägg (eller 1 litet)
3 msk finhackad färsk dill (el 2 tsk torkad)
ev 0,5 dl hackad gräslök (det var det inte i på camp)
vitlökspulver (½ tsk ungefär)
svartpeppar
salt

Finhacka fisken och blanda med allt det övriga, snåla inte med salt o peppar. Forma biffar och stek på medelvärme tills de är färdiga, ca 3 minuter på var sida...

Kall sås

1 dl turkisk yogurt
1-2 msk sweet chilisås (eller mer om du känner för det)
0,5 dl krossad ananas med spad (eller mer *S*)

Blanda allt!!


På camp serverade vi kokt ris till, potatis kan säkert funka det med (det var grundtanken...) vitkålssallad var det också och en vanlig grönsallad...

Vitkålssallad
en rejäl skål...

7 hg finstrimlad vitkål (använd osthyveln)
1 dl rapsolja
2 msk ättika 24%
0,5 dl vatten
1 tsk strösocker
salt o peppar

Värm olja, ättika, vatten o socker tills sockret smälter. Blanda med vitkålen o krydda med salt o peppar... ev lite hackad persilja om du är på det humöret (det var ena inte på camp)
Låt stå ett par timmar innan servering...

Efterrätt...

Efter lasagnen serverades det en kladdkaka... på mitt vis givetvis, alltså, förutom vispad grädde till fick man konserverade päron till, en liten miss i skrivandet av shoppinglista gjorde att myntan fick utgå (egentligen skulle en del av päronlagen mixas med färsk mynta) tror dock ingen saknade den mer än ena själv då :)

Kladdkaka:
10 portioner (1 form ca 20 cm i diameter)

8o g mörk god choklad
55 g smör
33 g strösocker
2 ägg
55 g kesella
70 g vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
1 tsk bakpulver

Smält smör och choklad på låg värme.
Vispa ägg o socker, vänd ner chokladsmet o kesella i äggvispet.
Blanda mjöl o bakpulver o rör i.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter, den ska inte vara helt genombakt.
Serveras kall med konserverade päron och vispad grädde.

Lasagne á la mums

Så har ena varit kock och utfodrat 50 personer med både lunch och middag i 5 dagar... alla jättenöjda och recepten har efterfrågats, här kommer de, ett efter ett. Då ena inte hade kamera i köket blir det recept utan bild!

Först ut blir första dagens middag :)

Lasagne á la mums
ca 50 port plus en massa nattamat ;)

Köttfärssåsen:
8 kg köttfärs
1.5 kg gul hackad lök
2 st rivna vitlökar (solo)
1 kg riven rotselleri
1 kg riven morot
4 kg krossade tomater
två små burkar tomatpuré (gissar på en 200-300 gr)
1 kg tomatketchup

Bryn köttfärsen o löken, tillsätt allt annat. Krydda rikligt med salt, svartpeppar och chiliflingor. Låt småputtra ett par timmar.

sås:
5 liter mjölk
5 dl maizena
5 dl vatten
salt o peppar

koka upp mjölken, blanda maizena o vatten och red av såsen. Krydda med salt o peppar.

mumstäcke:
3 kg keso
3 kg riven ost
1,5 kg syltad paprika
salt o peppar
örtkryddor (jag använder torkade grytörter som jag hittade på Willys)

blanda ihop keson med det övriga, snåla inte med kryddorna.

Varva köttfärs, lasagneplattor o sås i formar, lägg ett lager mumstäcke överst. Kör i ugn, 174 grader i ca 45 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka.
Lasagnen är minst lika god om inte godare dagen efter :)




Fast... ni kanske ville ha receptet i mindre format? till typ 4 pers?

köttfärssåsen:
0,5 kg köttfärs
0,1 kg gul hackad lök
2 st rivna vitlöksklyftor
50 g riven rotselleri
50 g riven morot
250 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
50 g tomatketchup

Bryn köttfärsen o löken, tillsätt allt annat. Krydda rikligt med salt, svartpeppar och chiliflingor. Låt småputtra ett par timmar.

sås:
3 dl mjölk
2 msk maizena
2 msk vatten
salt o peppar

koka upp mjölken, blanda maizena o vatten och red av såsen. Krydda med salt o peppar.

mumstäcke:
200 g keso
200 g riven ost
100 g syltad paprika
salt o peppar
örtkryddor (jag använder torkade grytörter som jag hittade på Willys)

blanda ihop keson med det övriga, snåla inte med kryddorna.

Varva köttfärs, lasagneplattor o sås i formar, lägg ett lager mumstäcke överst. Kör i ugn, 174 grader i ca 45 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka.
Lasagnen är minst lika god om inte godare dagen efter :)