Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

torsdag, oktober 11, 2007

Pannkakor

Det var pannkakor utlovade till middag härom dagen, det är inget vi äter spec ofta utan mer nåt som vi glömmer av att göra. Just den här dagen hade dock yngste sonen fått för sig att vi skulle ha pannkakor och min plånbok blev mkt gladare än när han promt skulle ha hälleflundra. Vi började dock middagen med en mättande linssoppa som också hör till våra favoriter.

LINSSOPPA

hacka gul lök o fräs i lite rapsolja, tillsätt ett par dl finhackade rotfrukter av valfritt slag och låt fräsa en liten stund. I med nån matsked tomatpuré och lite curry rör runt och häll sen på 1 liter grönsaksbuljong. När det kokat upp så häller vi i lite linser, typ 2 dl...allt får koka lugnt under lock i ca 20 minuter och smakas sen av med salt(gärna örtsalt) och nymalen svartpeppar. Är soppan för tjock späder man den med lite vatten...om man har persilja hemma är det gott med ett helt lass över precis när man serverar den. Ungarna vill gärna ha lite gräddfil till.

när man ätit sig nästan mätt på sopppa är det dags för pannkakorna. Fick lite smärre panik sist, äggen var helt slut och på mjölkfronten såg nästan lika mörkt ut...
Huvudet jobbade i turbofart, skulle jag åka till grannen o köpa ägg eller...hur gör veganer pannkakor?? Fram med anteckningar o insåg att varje ägg skulle bytas mot 1 tsk bakpulver...sagt o gjort...pannkakssmeten blandades o ungarna sa sitt så det blev

NYPONPANNKAKOR

blanda 2 dl vetemjöl (el dinkel) med 1 dl nyponmjöl,(ev 1 dl mjölkpulver) och 3 tsk bakpulver med lite salt och ev nån matsked råsocker. Vispa sen i 6 dl vatten, först hälften och när det är slätt den andra delen så blir det inte klumpar lika lätt, justera konsistensen med mer mjöl el vatten om det behövs, inget mjöl är det andra likt. Den får stå och svälla minst en halvtimme i rumstemperatur...stek som vanliga pannkakor, ska de bli lite krispiga i kanten ska det helst vara fast margarin eller flytande raps o smör.... Vi äter dem ljumna med lite vaniljglass till.

Rätt billig mat som inte tar flera timmar att laga...mina barn hjälper till att hacka rotsakerna, det blir inte alltid så finhackat men ack så lätt det går att äta soppa man gjort nästan helt själv...