Till jul äter man ju inte bara sötsaker. Julborde dignar av allehanda mat man ska trycka i sig innan sötsakerna kommer fram.Själv brinner jag ju för det gröna, det som kanske är lite nyttigare och som balanserar upp alla kött o fiskrätter som traditionellt finns på våra julbord. Men som vanligt gör jag allt på mitt eget sätt...kryddar kanske inte på det vanligaste sättet men det blir inte mindre jul på mitt vis, kanske till och med lite mer...börjar med min
RÖDKÅL
1 rödkålshuvud (lite drygt ett kilo) som finstrimlas -osthyveln är ett strålande redskap för detta!!
2-3 gula lökar i fina strimlor
2-3 äpplen tunnt skivade
fräs allt detta i ~50 g smör el olja tills det mjuknar, det ska inte ta färg
tillsätt sedan:
3-4 msk äppelcidervinäger (hittar du opastöriserad är det kanon!!)
5-6 hela kryddnejlikor
4-5 hela kryddpepparkorn
2 flaskor julmust (á 33 cl)
2,5 dl glögg
~3 dl vatten
3 buljongtärningar (jag använder alltid grönsaksbuljong)
om man vill kan man byta ut vattnet o bunjongtärningarna mot skinkspad
låt allt puttra under lock i ca 1 timme, rör då och då
smaka sen av med salt o peppar...ev lite röd vinbärsgele om du vill ha den ännu sötare...
sen bör den stå o dra till sig ett dygn för att bli riktigt god...
Vill man inte äta kål kanske morötter är ett bra alternativ. Jag har iochför sig båda delarna på mitt julbord.
SAFFRANSFRÄSTA MORÖTTER
Skala, skiva och förväll ca 500 gr morötter. Häll av vattnet och låt dem ånga av lite.
Fräs ½ finhackad gul lök i olja eller margarin tills den är mjuk utan att tagit färg, tillsätt ett kuvert med saffran och morötterna. Rör runt så alla morötter får sin touch av saffran. Smaka av med lite honung, salt och peppar.
Enkelt, gott och nyttigt...
Hoppas någon fått en liten tanke på vad man kan lägga till på julbordet...
Smaklig spis!!
tisdag, december 11, 2007
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)