Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept...

lördag, juni 20, 2009

Ljummen potatissallad

Ännu ett recept *S*

till ca 4 personer (det här är svårt eftersom jag kör på känn...)

Dressingen först:

saft och zest av 2 citroner
2 äggulor
2-3 tsk honung el råsocker
1-1,5 dl kallpressad rapsolja (Gunnsarshögs är oslagbar *S*)
salt och peppar
ev lite finriven vitlök

Vispa ihop marinaden och låt stå medan du fixar resten.

8-10 st färskpotatisar
1 knippe rädisor
5-8 champinjoner
1/4 aubergine
1 knippe färsk gul el röd lök
1-2 små späda färska vitlökar

Skär den skrubbade potatisen i kvartar (eller fler delar om de är stora)och koka dem, dela ev rädisorna om de är stora och förväll dem i 3-4 minuter tillsammans med löken (som du halverat, spara lökstjälkarna till nån sås eller marinad). Hyvla auberginen med en osthyvel el liknande och salta lite på strimlorna. Rensa svampen och dela den i kvartar.
Grilla/stek auberginen och svampen -krydda inte! och blanda sedan med marinaden. Servera genast :) eller så snart som möjligt... den är godast varm/ljummen

Vill man är det jättegott att ha lättförvällda färska morötter, förvälld el grillad sparris (både grön o vit är god i -varför inte lite av varje, den vita förvälld och den gröna grillad) Man kan stort sett ha vilka grönsaker som helst i helt enkelt men hoppa inte över de förvällda rädisorna, de gör en del av salladen med sin milda smak.

Att koka rädisor ett par minuter tar bort en stor del av pepprigheten, prova gärna att koka ett par och ät dem varma med ett gott örtsmör -perfekt fredagsmys ;)

Persikosalsa...

Recept nr två från gårdagen :)

4 persikor
6 marinerade soltorkade tomater
1 röd lök
3 msk hackad bailika
3 mask hackad persilja
2 msk kallpressad olivolja
½ msk vit balsamicoinäger med fikon
½ tsk salt
1-2 tsk råsocker el honung
½ hackad chilifrukt utan väggar o frön
1 vitlöksklyfta

Hacka allt och blanda samt låt stå ett par timmar, allra helst över natten. Servera till grillat kött eller när som du vill ha ett friskt och smakrikt tillbehör.

Idag blandade jag resterna av salsan med resterna av den kalla såsen som serverades till köttbullarna och det vart helt okej det med :) Den såsen bestod av turkisk yogurt som jag rörde ner lite sweet chilisås i... enkelt o lätt.

Midsommardagen

Det är det idag... man är lite off och trött, det blev sent i grannens stuga. Många intressanta samtalsämnen passerade under dagen. Det är spännande att bjuda ihop människor på det viset att man bjuder alla man själv vill -oavsett om det känner varandra eller ej osv... Tack för att ni ville komma!!

Sen var det ju det där med maten... dagen började ju i min stuga med mat ena lagat. Hade sådana fina planer på ett blogginlägg med fina bilder på all mat och recept osv...

Vad händer? Så mycket prat att jag helt glömmer att ta fram kameran :( Recepten kommer ändå, får väl komplettera med bilder allt eftersom :)

Börjar idag med min örtsill

ÖRTSILL

4 dl turkisk yogurt
3 msk hackad persilja
3 msk hackad dill
3 msk hackad ruccola
3 msk hackad basilika
3 msk hackad gräslök
½ hackad röd el gul lök
svartpeppar
2-3 msk senap (jag änvänder Johnnys sötstarka)
300-400 gr matjessill i bitar

Blanda allt och låt stå ett par timmar, allra helst över natten.