Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

måndag, oktober 01, 2007

Ingerfärsdoftande Banansylt...

Att fylla en helt ordinär rulltårta med banansylt lyfter den till helt oanade kulinariska höjder.

Men...banansylt är väl inte det man oftast hittar i butikshyllorna...om man inte kikar i hyllan för sylt o sånt på Kaféet med stort K (Grindsmossens Kafé) såklart. För er som inte har vägarna förbi Tostared så bjuder ena på en enklare variant av vårt recept:

Banansylt
8-10 ekologiska bananer, gärna aningens övermogna
1 ekologisk citron
1-2 dl socker (gärna råsocker även om färgen på sylten blir lite mysko)
ca 1 tsk färskriven ingefära
½ dl vitt vin
ev 2 tsk vit rom

Mosa bananerna, skala citronen(efter att ha tvättat den noga), finhacka sen skalet och pressa sen saften ur citronen.
Koka allt utom rom på svag värme ca 15 minuter...smaka av o kolla att den är tillräckligt söt, söta ev mer eller tillsätt rom om den är för söt. Häll på varma atamonsköljda burkar. Förvara mörkt o svalt.
För att sen kunna gotta sig riktigt bakar man en rulltårta efter ett bra recept, mitt har jag hittat i "Sju sorters kakor".


Rulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader (200 grader i varmluftsugn)
Vispa ägg o socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten och tillsätt mjölken.
Bred ut på bakplåtspapper i långpanna (30*40 cm).
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Sockra på den varma kakan och vänd upp den på smörpapper, bred på sylten och rulla ihop den så fort som möjligt för att slippa sprickor. Låt kallna.

Sen är det bara att njuta...
antingen som den är eller dekorera upp den med smörkräm o grädde och annat pynt till en bakelse....


Detta är då mitt första bidrag till ...hoppas någon tycker att det är värt att testa!