Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept...

onsdag, september 17, 2008

Gröna tomater

Var in till byn idag och hittade finfina gröna tomater. Inspirerad efter måndagens provjobbande så var jag bara tvungen att jobba vidare på ett recept...och resultatet blev då :

Tomatmarmelad

½ kg gröna tomater
5 dl syltsocker (lite fusk men det fungerar)
saft och skal (bara det gula) av en citron
1 vaniljstång

Blanda allt i en vid gryta. Koka upp på svag värme och låt sedan koka tills det ehla tjocknar till marmeladkonsistens. Burka upp.

Jättegott till ost, spec getostar typ röd caiprin...

Äppelglögg

Det finns två sätt...det första förutsätter att du har en saftmaja och ångar äpplena först, bara äpplen, inget socker.

Andra sättet är att koka äpplena och sen låta dem stå och rinna av i silduk på gammalt hederligt sätt. Inget socker där heller.

Sen finns det faktiskt ett tredje sätt som jag inte testat -använd äppelmust om du har tillgång till det!

Du behöver 2 liter osötad äppelsaft
2 bitar torkat pomeransskal (eller 2 msk malet)
1 bit skalad färsk ingefära (ca 1½ cm)
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 msk hel kardemumma (banka lite på dem, men bara lite)
2 dl russin (ta de där som har legat o torkat i skåpet ;)
12 dl socker

Låt allt koka upp tillsammans och sedan puttra en timme...låt stå att dra i ett par timmar, sila från alla kryddor och russin och koka sedan upp glöggen så den är varm när du häller den på väl rengjorda flaskor, tillsätt gärna lite atamon så den håller bättre.
När du ska servera den så smaka, den är relativt koncentrerad...späd den med vatten till bilåkare och barn och tillsätt vodka till dem som inte kör bil, allt efter tycke och smak. Vill man kan man bjuda torkade äpplen i bitar till istället för russin.

Den blir bara godare av att lagras...efter två år är den än mer gudomlig så tveka inte utan gör mkt om du har plats att lagra den!!

Dessutom är den god med en isbit i mitt i sommaren också ;) blandade den med ett vitt vin i somras och bara njööööt.

Nu ska jag in i köket och koka marmelad på gröna tomater *ler glatt*

måndag, september 15, 2008

Chutney på längden och tvären

Eller, kanske inte *ler* men två olika sorter blev det iallafall. Först en variant på björnbär och äpplen och sen en på lite olika frukter. Gick än en gång på det där med billiga nektariner och päron i korgar, att jag aldrig lär mig att de sällan smakar nåt. Men å andra sidan blev chutneyn ljuvlig så jag går väl på det fler gånger ;)

Björnbärschutney


500 g björnbär
3 små sura äpplen ;)
1 stor rödlök
2-3 msk finriven färsk ingefära
~2 dl strösocker
1½ äppelcidervinäger
2 msk gula senapsfrön
svartpeppar o salt efter smak

Skala o hacka löken, riv äpplet (eller skär i små bitar -blir lite mer substans då)
Lägg allt utom vinägern i en gryta och ställ på svag värme tills sockret smält, häll sedan i vinägern och låt småputtra i en halvtimme. Häll i väl rengjorda burkar.

Suveränt god på ostbrickan!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gyllene chutney

1½ liter finskuren blandad frukt (jag hade nektariner, päron och äpplen)
2 finhackade gula lökar
1 gul paprika skuren i små bitar
2 dl äppelcidervinäger
3 dl strösocker
1 tsk salt
1 kanelstång
½ msk hela kryddnejlikor
4 st stjärnanis
2 msk gula senapsfrön
1 finhackad chili, min var gulorange o passade så fint färgmässigt)

Blanda allt utom chilin i en stor gryta. Koka upp och låt småputtra i en timme, rör då och då. Håll koll på slutet, den vill gärna fastna i botten.
Blanda i chilin när chutneyn är färdigkokt och häll upp på burkar.

Denna chutneyn åt vi till grillat fläskkött, potatismos och lite grillade gröönsaker men då var kameran inte med *ler* jättegott var det, lillkillen var förvånad över att man inte behövde nån mer sås...

All chutney bör förvaras mörkt och svalt, inte över runmstemperatur, i såna lägen saknar jag farmors gamla jordkällare...