Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 så jag kan numera titulera mig som caféägarinna :)

torsdag, december 30, 2010

På en pinne..

På en pinne vill man ju gärna ha maten såhär till nyår så man kan mingla och umgås och småäta gott...

Tunnbrödsrullar i skivor är väldigt smidigt och uppskattat, här är ett par förslag på vad man kan fylla dem med:

oströra:
200 g naturell färskost
140-150 g ädelost eller getost
50 g torkade apricoser eller russin
50 g rostade solrosfrön eller valnötter
2 msk honung
1 msk brandy
salt o peppar

mosa ihop allt och bred ett tjockt lager på tunndbröd, rulla ihop och låt dem ligga till sig en timme eller två innan du skär i skivor. Vill man kan man ringla lite balsamicocremé över fyllningen innan man rullar ihop rullen.
För laktosfritt alternativ använd laktosfri färskost och håll dig till getosten :)

tonfiskröra
1 burk konserverad tonfisk
½ gul lök -finhackad
½ syrligt äpple -finhackat
2 msk bostongurka
ev 2-3 msk majs
majonäs så det "hänger ihop"
salt
peppar
persilja -finhackad

Blanda allt, bred på tunnbröd, låt rullarna ligga till sig en timme eller två i kylen innan du skär i skivor.
Denna röran kan man lägga mellan två skivor formfranska och sedan skära i kuber. Eller bara ha som smörgåspålägg...


Vill man ha nåt helt annat så är baconlindade dadlar nåt man kan äta tills man svälter ihjäl ;)

Kärna ur färska dadlar, fyll dem ev med lite gorgonzola (fast det är inte alls nödvändligt) linda baconskivor runt dadlarna. Lägg i ungsfast form och gratinera i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Ät och njut -lika goda varma, ljumna som kalla :)