Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept...

onsdag, september 03, 2008

Säkert knäckebröd och ost

Igårkväll bakades det knäckebröd hos grannen...eller...jag bakade och grannen kom med uppmuntrande tillrop samt lekte "UllaBella" -alltså, hon skrev ner vad jag gjorde på bästa sekreterarmaner *ler*
Tyvärr låg kameran kvar hemma så fotografier får vänta...

Resultatet blev ett annorlunda knäckebröd...många smaker...nåt mellanting mellan knäckebröd och kex. Dessutom är det bakat helt utan vetemjöl då grannen är allergisk mot själva veteproteinet och i alla glutenfria mjölmixer jag hittat är det vetestärkelse som är basen. Men det finns andra vägar!!!

"säkert" knäckebröd

1½ dl solrosfrön
½ dl vita sesamfrön
½ dl svarta sesamfrön (vill man kan man använda enbart en sort)
1 dl krossat linfrö
2 dl hirsflingor
2 dl boveteflingor
1½ dl fibrex
5 dl majsmjöl (obs! inte majsena!! hellre finkornigt polenta då)
3 tsk salt
1 påse torrjäst
2½ dl filmjölk
6 dl vatten (ca 50 grader varmt)

Blanda allt väl....låt stå och svälla/jäsa i minst 1 timme gärna 2.
Baka sen ut degen med majsmjöl blandat med majsstärkelse. Det är en relativt kladdig deg så jag tog små delar i taget och kavlade ut dem tunnt direkt på bakplåtspapper, gärna med kruskavel om man har det men det funkar bra med vanlig kavel också. Igår blev det 4 små kakor på varje plåt. Grädda dem allt eftersom de blir klara (alltså ingen andra jäsning)i 225 grader 10 -12 minuter eller tills de är gyllenbruna (eller något mörkare...prova gärna båda delarna och känn smakskillnaden) jag vände dem efter en 7-8 minuter för ett jämnare resultat.

Försök att låta dem svalna innan du äter upp dem ;)

Gudomligt goda till ost av alla de slag...

Så passa på att göra en egen färskost under tiden degen jäser!!

Färskost

Häll 1 liter 3 %-filmjölk i en kastrull och värm tills den är ljummig, 37 grader. Häll filen genom ett kaffefilter och låt rinna av i kylen under natten så att den blir ganska fast i konsistensen.
Det är ju inget man hinner på en timme men att köpa en färdig naturell förskost och smaksätta själv går bra det med.

Vi rev lite vitlök, finhackade röd paprika och persilja och smaksatte en del med. Den andra delen fick smak av finhackad röd lök och dill samt rundades av med lite creme fraiche.