Nåt annat kan man nog inte kalla det egentligen... Tror att maskrosor är min favoritblomma men är van vid att andra tittar konstigt på mig när jag säger det högt. Men tänk efter och studera en blomma i detalj, vilken härlig färg som ger en försmak av sommaren... och vilken annan blomma kan man göra välsmakande vin utav??
Iår blir det dock inget vin men istället kokades det marmelad, samma härliga färg som blomman har blev det på marmeladen som försvinner alltför fort ;) ungarna äter den på osten på nyrostat bröd...
Synd att det är ett sånt pill att rensa blommorna ;)
Maskrosmarmelad200 g äpplen (ca 2 st) gärna lite omogna
saft och skal av 1 citron (bara det gula på skalet)
250 g utslagna maskrosblommor
vatten så det precis täcker allt (ca 5 dl)
1 kvist rosmarin
1 tsk vaniljessens
5 dl syltsocker
Börja med att rensa maskrosblommorna, det är bara de gula blombladen som ska med.
Skär äpplena i små bitar, allt ska med inkl skal o kärnhus.
Lägg blomblad, äpple, citron o rosmarin i en kastrull, häll på vatten så det täcker.
Koka upp och låt sedan sjuda i 30 minuter eller tills äpplena är helt mjuka.
Sila genom ett durkslag, tryck gärna genom äpplena så det kommer lite mos med.
Koka upp saftmoset med sockret, tillsätt vaniljessens och häll upp på väl rengjorda burkar och förslut dem med en gång. Vill man kan man tillsätta lite atamon som konserveringsmedel.