Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

fredag, mars 21, 2008

Vårgrön laxfilé

Nu när vår påsk blev vit med snöstorm fick jag fixa till vårgrönskan på eget vis. Långfredagen innebar att jag oväntat blev ledig vilket innebar att det fanns lite mer tid att lägga på matlagningen...lillkillen åt så han nästan mådde illa och det räknar jag som högsta betyg. *ler*

Laxfilé med vårgrönt täcke 4 port.

4 st portionsbitar av laxfilé, helst skinnfria
100 g philadephiaost med vitlök och örter
50 g pestoost
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ungssäker form, salta och peppra, bred sedan philadephiaosten över och toppa med riven pestoost. In i ugnen i ca 15 min.

Sås:
1 burk creme fraiche (2 dl)
100 g philadelphiaost
50 g finriven pestoost
salt och peppar

Blanda allt i en skål, micra i ca 2 minuter så osten smälter ut lite, såsen åt vi kall till maten (resterna blir en fantastisk salladssås)

Till detta åt vi kokta rotsaker -dvs kålrot, palsternacka, morot och potatis i bitar som fått koka mjuka- samt ruccolasallad, gurka och tomat...lite rödlök i skivor hade nog höjt det hela lite till.

Glad påsk!!

torsdag, mars 20, 2008

"nyttigt" kakbak en påskkväll...och ett allergianpassat pajdegsrecept....

Jobba hela dagen...och sen till den stora staden Borås för att fika på ett kafé som visade sig stänga två timmar tidigare än vanligt...väl hemma fick jag för mig att jag skulle baka en kaka som verkade väldans nyttig *s*...och eftersom det är lika bra att sätta igång direkt när tanken finns så brydde jag mig inte om att klockan redan passerat nio...
Då jag för tillfället är inhyst hos min far var det lite spännande att leta efter ingredienserna...har inte jättekoll på vart allting finns...men skam den som ger sig *s*

Trodde verkligen att jag hade alla ingredienser hemma...men när jag kom till glasyren visade det sig att florsockerfronten var helt tom...sånär som på ett paket med nån mysko variant med tropisk smak med obestämbart bästföredatum...men nu är det ju inte direkt tålamod som jag är mest känd för *s*...och hur sjutton ska socker kunna bli för gammalt -det är ju konserverande i sig... jag kladdade ihop glasyren som blev mysko i färgen men attans så god...så nu står det en kaka i kylskåpet och väntar på att bli uppäten...*ler*...

Och nu när kakan väl är färdig vet ena inte om den verkligen verkar så nyttig, inte för nåt annat än njutningsnerven då...och den behöver väl också sitt, inte sant?

Funderar på att dela med mig av receptet men med reservationen för att jag inte smakat på nåt annat än glasyren som då inte ens följer recpetet...*S*


just det...receptet...för hugade:

Saftig fruktkaka (1 kaka)

1 burk krossad konserverad ananas (227 g -fantastiskt logiskt mått...)
4 dl vetemjöl (eller 2 dl majsmjöl o 2 dl rismjöl -om man är lite allergiskt *S*)
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
½ tsk salt (vilket fick lillkillen att fråga om det skulle vara choklad i också, men inte den här gången...)
2 dl grovhackade valnötter (eller annan god nöt...eller ingen nöt alls för den delen...)
2 dl kokosflingor
1½ dl raps eller solrosolja (olivolja är ingen hit när man bakar *vet*)
2 ägg
2 mogna bananer

Sätt ugnen på 175 grader, smörj en liten långpanna (20*30 cm) och bröa den med ströbröd eller kokos (beroende på om du nu är allergisk eller ej...)
Fortsäte sen med att hälla upp ananaskrosset så det kan rinna av, häll spadet över kokosflingorna till glasyren och ställ det åt sidan sen.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Mosa bananerna och blanda dem med olja och äggen.
Blanda det torra med ananaskross och banansörja. Rör samman till en slät smet.
Häll smeten i långpannan ch grädda i ugnen (vart annars...*S*) o ca 40 minuter... ställ sen kakan att kallna.

Glasyr

spadet från ananasen
1½ dl kokos
150 gr färskost av philadelphiatyp
125 gr rumsvarmt smör eller margarin
2 dl florsocker (med tropisk smak funkar bra *S*)
1 tsk vaniljsocker
2 msk snabbmarsanpulver (vaniljsåspulver helt enkelt...kan säkert uteslutas om man inte vill ha det med)

Rör samman allt till en smidig kräm...bred ut den över den kalla kakan (om du har tålamod att vänta tills den är kall, ljummen kaka funkade också *S*)...strö ev öve lite kokosflingor och eller hackade valnötter. STäll kakan kallt ett par timmar så glasyren sätter sig...

ÄT och njut (förhoppningsvis *s*)


Vill man vara lite nyttigare av sig så gör man en matpaj imorgon...eller varför inte på söndag...ett perfekt sätt att ta vara på resterna av lammsteken eller den inkokta laxen eller vad man nu åt...
Komponerade en variant för min vän som är allergisk mot vetestärkelse (som finns i alla glutenfria mjölmixer...)

PAJDEG FÖR ALLERGIKER

120 g matfett (margarin el smör)
2 dl majsmjöl (inte maizena)
1 dl potatismjöl
½ dl fibrex
2 msk krossat linfrö
1 msk ättika (24%)
2 msk kallt vatten
1 tsk örtsalt

blanda allt till en smidig deg och låt den vila i kylen en halvtimme...sen funkar den som vilken pajdeg som helst...