Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

söndag, december 12, 2010

12 december -saffransbulle

Saffransbullar hör lucia till men helst vill man ju ha dem färdigbakta på lussemorgonen.
Jag bakade iallafall en hel drös igårkväll.. eller man kanske kan definiera det som natten till idag ;)

En saftig saffransdeg fick en fyllning av mandelmassa...




SAFFRANSBULLAR

7 dl mjölk
50 g jäst
½ dl socker
1 tsk salt
1-2 kuvert saffran
18-25 dl mjöl

300 g smör
2 dl socker
2 ägg

fyllning
200 g färskost
400-500 g mandelmassa, riven
skalet från 1 väl tvättad apelsin
ev 1 msk amarettolikör

russin

ägg
råsocker

Gör först en jäsdeg på mjöl, mjölk, lite socker, salt, jäst samt saffran(lös saffranet i den ljumma mjölken), den ska vara rätt "stabil" och låt den jäsa typ en timme.
Blanda under tiden ihop socker, smör och ägg.
Jobba sedan in smörblandningen i den jästa degen och tillsatt mer mjöl så att du får en lätt deg, jobbar du in för mycket mjöl får du torra bullar.
Kavla ut degen som du gör till kanelbullar och kleta på fyllnigen samt strö över russin om du vill ha det. Rulla ihop och skär till bullar och lägg i formar.
Låt jäsa i 30-45 minuter.
Pensla med ägg och strö över lite råsocker(och flagad mandel om du känner för det)
Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.

När man jobbar in rumstempererat smör på det här viset blir bullarna både lättare och saftigare :)