Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 så jag kan numera titulera mig som caféägarinna :)

lördag, maj 09, 2009

Gyllengul saft....

Igår gjorde vi citronsaft på två citroner som egentligen skulle varit till Häggblomssaft, dock har det regnat för mkt för att det skulle kunna gå att plocka häggblommorna än...


Citronsaft


Koka 5 dl vatten med 4 dl strösocker samt skalet (bara det gula) från en citron i ca 10 minuter och låt svalna något. Pressa saften ur citronerna under tiden. Häll sedan i citronsaften i den kokta saften, sila saften(jag använder ett vanligt durkslag för att få med lite av fruktköttet), tillsätt ev atamon (den brukar dock inte bli spec långvarig...) och häll upp på rena flaskor. Det blir ca 7 dl av den här satsen.
Saften blir både söt, syrlig o lite lite besk... en underbar dryck när man vill ha nåt fräscht en varm sommardag...


Idag har vi gjort en annan variant på saften, en variant som blev lite bittrare.. dessutom la vi till lite vanilj för att det skulle bli riktigt lyxigt :)

Citrussaft med vanlij



3 citroner
2 apelsiner
1 blodgrapefrukt
1 vaniljstång
12 dl strösocker
15 dl vatten

Koka vatten, socker, vanlijstång (dela på den o skrapa ur fröna) o skalet (bara det gula) från samtliga citrusfrukter i 10-15 minuter.
Pressa ur saften ur frukterna, häll juicen från frukterna i den kokta sockerlagen, sila (återigen i ett durkslag om du vill ha med lite svarta prickar från vanlijen o lite fruktkött), tillsätt atamon (läs proportionerna på flaskan), häll upp på rena flaskor. Blanda en del med vatten o bara njut *s*

onsdag, maj 06, 2009

Gucka


Idag blev den en mysko gucka :) inte mysko till smaken utan mer till utseendet, det enda jag ser är nåt med krossade polkagrisar i men så är inte fallet. Det hela är en enkel gucka gjord på mixade rädisor, lite keso och ungefär lika mycket turkisk yogurt, uppkryddat med lite salt, svartpeppar och en näve hackad persilja. Kanongott på det nybakta knäckebrödet, nästan ännu godare till tonfisksalladen o säkert lika mumsigt till grillat av olika slag...

måndag, maj 04, 2009

Laxspett


Vi gjorde små smaskiga spett av saffransmarinerad laxfilé och crabfish, det senare var helt lillkillens förslag -han älskar verkligen crabfish. Lite ledsna blev vi dock när han på väg hem läste innehållsförteckningen (vilket vi för en gångs skull missat)och ser att det var glutamat i ICA´s variant av crabfish...

Marinaden gjorde vi av rapsolja, saffran, rostad malda fänkålsfrön, smulad torkad harsyra, svartpeppar och havssalt. Samma kryddmix blandade vi med gräddfil o creme fraiche till sås...

Till detta hade vi en risonisallad, helt enkelt bara kokt risoni som vi blandat med skivad vårlök och en örtolja (vi mixade olivolja med vitlök o persilja, lite kirskål samt salt o peppar, en skvätt äppelcidervinäger för balansens skull)

Det är nåt speciellt med att äta ute trots att regnet hänger i luften o det blåser lite småkyligt...

Hallonripplad chokladcheescake


Bilden är inget vidare, hade inte min mest lyckade dag igår... men smaken var det inget fel på och receptet är efterlängtat...

Botten:
100 gr smör
100 gr mörk god choklad
100 gr socker
2 ägg
75 gr vetemjöl
en knivsudd salt

Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Rör i sockret o låt det hela svalna något. Rör sedan i äggen, vetemjöl och salt. Häll i en smörad form med avtagbar kant och grädda i 10-15 minuter i 175 grader varm ugn. Låt svalna.

Fyllning:
200 gr rumsvarm färskost
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 ägg, lättvispade
150 gr smält vit choklad som fått svalna
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl vispgrädde
100 gr mixade hallon

Vispa färskost och socker vitt o pösigt. Tillsätt mjöl, ägg, choklad och vaniljsocker o vispa tills allt blandats men inte mer. Rör i vispgrädden.
Häll blandningen över den gräddade bottnen och rippla hallonen över, rör lite med en sked så att det blir fint marmorerad.
Grädda i 45-50 minuter (175 grader) tills cheesecaken känns fast i kanterna men fortfarande är lite dallrig i mitten. Låt den svalna helt i formen.
Ställ den sedan i kylskåp i mint 2 timmar eller ännu hellre över natten.

Vi hann inte riktigt med det där sista igår... är väl en bidragande orsak till att den ser ut som det gör *S*

Smulbiffar

Meningen var att vi skulle grilla typ kebabrullar...

Ren nötfärs blandades med ägg, stekt lök, ströbröd, grädde o kryddor till en smet som såg ut som köttfärssmetar brukar se ut :)
Provstekning skedde... den höll ihop fint o smakade bra...
rullarna formades o ställdes i kylskåpet för att invänta tiden då det var dags att grillas...

En enkel pastasallad till, koka pasta, blanda i lite örter o kryddor, en skvätt god olivolja, lite majs, nån tesked citronvinäger...

Sås... turkisk yogurt med "Hot love" (kryddblandning no 1 i min love-collection *s*)

Så...äntligen dags att grilla... ett och annat moln förmörkade himlen men vi hoppades på att hinna sitta ute och äta innan regnet kom...

På med rullarna, känns fortfarande som lite fusk att grilla på gasolgrillen jag fick i flyttpresent men det ska väl gå över... just vid det här tillfället blev jag mer än tacksam över att det var denna grillen och att det inte är något galler utan en randig teflonbelagd platta... för när rullarna skulle vändas höll de inte alls ihop... det blev ett enda smul av alltihop... men det fick grilla klart o ätas som "Smulbiffar" för smaken fanns där ju fortfarande... och tillresta gäster ansåg det bara vara positivt att även någon som jobbar som kock kan misslyckas ibland *ler*

Så här var det meningen att det skulle se ut... men såhär såg allt det övriga ut: