Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

torsdag, september 22, 2011

Skalmat...

Paj måste ju vara skalmat -man lägger maten i ett pajskal???

Skämt åsido -ja, jag vet att jag är rätt trött och då blir humorn därefter...

Idag kokar jag soppa :)
Har ett lite småhemligt projekt på gång och då kom konstaterandet om att soppa är gott upp.
I nästa andetag konstaterade vi att vi äter alldeles för lite soppa i förhållande till hur gott det är.
Och hur enkelt och billigt det kan vara.

För att återknyta till skalmaten:
idag kokar jag soppa på räkskal :)
Jag hade faktiskt varit förutseende nog och fryst in en påse räkskal efter en räkafton -jag hade dock missat att märka upp sagda påse så det kunde gått riktigt illa om jag fått för mig att ha frysta räkor till något... *mindnote -märk upp förpackningar i frysen, du kommer INTE ihåg vad det är sen!!!

Åter till min soppa som blir en riktig budgetvariant om man vill :)

Räksoppa på ett skal ;)

nej, det här är inte soppan -det är det man silar bort :P


ca 1 l räkskal
1 stor gul lök
1 morot
1 palsternacka
1½ tsk dillfrön
en knivsudd cayennepeppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1½ dl grädde el mjölk
1½ dl vitt vin el vatten+1 tsk vinäger
½ l vatten

Hacka löken och stek den mjuk i oljan, tillsätt räkskal och tomatpuré och låt det fräsa en liten stund. Häll sen i morot, palsternacka, dillfrön, cayenne, grädde, vin och vatten och låt det hela koka i 10-minuter.
Sila ifrån soppan. Red den ev med 2 msk maizena (rör ut maizenamjöl i ½ dl vatten, häll i den varma soppan under omrörning och låt koka upp igen)
Smaka av med salt och peppar. Vill man lyxa till det på allvar kan man ha i nån matsked Brandy...
Servera med creme fraiche, ev några räkor och lite dill.
Vitlöksbröd är supersmarrigt till :D

Så såg soppan ut när den var klar...

onsdag, september 21, 2011

Paj -trasigt eller helt enkelt??

Paj är gott!!
Paj är faktiskt rätt så enkelt...
Paj är bra göra i förväg mat....

Här blir det en tacopaj med kyckling istället för köttfärs -fast det går ju alldeles utmärkt att byta och göra som man själv vill :)


börjar med en egen tacokrydda -på påse är både trist och onödigt.

1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk malen kanel
2 krm cayennepeppar

Blanda och förvara i tätslutande burk :)


Pajdeg

120 g smör
3 dl mjöl (gärna häften grovt och hälften vete)
1 msk vinäger
2 tsk tacokrydda

Blanda ihop och tryck ut i pajform, jag använde 2 st folieformar (20 cm i diameter)
Förgrädda pajskalen i 200 graders värme i ca 10 minuter. Om man låter pajskalen stå i kyl/frys och bli riktigt kalla behöver man krångla med nåt för att kanterna inte skall rasa ner.

Fyllning (till två pajer)

800 gr kycklingfilé
2 gula lökar -hackade
2 msk tacokrydda
2 tomater
1 burk majs
1 burk ananas i bitar
2 burkar tacosås/salsa valfri styrka (eller koka egen tacosås)
3 ägg
2 dl mjölk (el grädde)
3 dl keso
2,5 dl creme fraiche
400 g riven ost
ev 1 röd paprika.

Strimla kycklingfiléerna och stek dem med den hackade löken och kryddan. Lägg i botten på pajskalen.
Hacka tomaterna och fördela på kycklingen tillsammans med majs och ananas.
Häll på tacosåsen.
Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och häll över.
Blanda keso, creme fraiche samt riven ost samt hackad paprika (om man vill ha det) och fördela den blandningen överst på pajerna.
Grädda i 175 grader varm ugn i ca 45 minuter tills äggstanningen stannat helt och pajerna fått fin färg.
Stoppa ev i lite nachips som dekoration när pajen är färdig.





Serveras gärna med en sallad av isbergssallad, ruccola, gurka, hackad röd lök samt röd paprika. En persikosalsa och lite vitlöksdressing är inte heller fel till det hela :)

Persikosalsa

3 persikor
1 tomat
1 röd lök
1 färsk röd chilifrukt
1 msk honung
1 tsk vinäger
en driva finhackad persilja
salt och peppar

Hacka persikor, tomat och lök. Strimla chilin (ta bort kärnor och hinnor för mildare smak)
Blanda allt och smaka av. var inte rädd för att tillsätta mer sötma eller syra...