Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

torsdag, september 11, 2008

Bakdags...

Eftersom datorn hamnade i någon intern konflikt och därför var utom kontroll för ena och sonen senaste veckan har det hänt lite annat. Har nog inte sett så mkt film på väldigt länge...både nya och gamla favoriter...dock känns det bra att datorn är igång igen, tur att pojkvännen kan det där med datoren ;) jag håller mig hellre i köket!!

Efter att vi sett Kalle och chokladfabriken kunde vi bara inte låta bli att baka en smaskig chokladkaka :) ett recept vi varit nyfikna på ett tag plockades fram och Colakakan blev ett faktum. Inte smakade den coka cola men en underbar fudgeliknande konsistens och choklad är aldrig fel, bäst var den efter ett dygn i kylskåpet.
Dessutom var det en dryg kaka eftersom man inte mäktade med nån större bit...
Nästa gång vi bakar den hoppar vi nog de salta nötterna helt och garnerar med lite minimarshmallows och en aning flingsalt istället!!
Receptet är hämtat från DN.


Coca-colakaka
Portioner: ca 20 bitar
Tid: 1 timme

Ingredienser:
3 dl socker
4 dl mjöl
2 krm salt
3 dl mini-marshmallows (eller stora klippta i mindre bitar :))
100 g smör
1 dl neutral olja, t ex raps
½ dl kakao
2 dl coca-cola
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
2 ägg

1 tsk vaniljsocker
frosting:
50 g smör
2 msk kakao
1/2 dl coca-cola
225 g florsocker, 3 ½ dl
½ tsk vaniljsocker
100 g pecannötter (gärna saltade)

Värm ugnen till 175 grader.
Sikta mjöl och socker i en skål. Lägg i marshmallows, salt och vaniljsocker.
Blanda smör, olja, kakao och cola i en kastrull. Koka upp och häll över de torra ingredienserna. Blanda väl. Rör ut bakpulvret i filmjölken och blanda i smeten tillsammans med ägg.

Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 25 x 30 cm. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka att den är torr inuti. Glasera den varma kakan med frosting.

Blanda smör, kakao och cola i en kastrull. Koka upp och häll över florsockret i en skål. Rör om väl. Vänd ner vaniljsockret och grovhackade pecanötter.

Skär kakan i bitar när den kallnat.


Och när ugnen ändå var varm och vi plockat sadistbär dagen innan -alltså björnbär ;)passade vi på att fylla frysen med en äpple och björnbärskaka.


Äpple och Björnbärskaka i långpanna


500 g björnbär
4-5 äpplen
1 3/4 dl rapsolja
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma el 1 krm malen muskotnöt

Smörj och bröa en långpanna, helst en lite mindre.

Skala äpplena och skär dem i bitar. pressa ev över lite citron så de inte mörknar.

Värm rapsolja och mjölk så att det nästan kokar (det gör inget om det skulle koka)och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker tills det tjocknar och blir vitt. Vispa i mjölkblandningen och blanda sedan i mjölet blandat med krydda och bakpulver och rör noga så alla klumpar försvinner.

Häll smeten i långpannan och fördela äpplebitarna och björnbären. Strö över råsocker så det nätt och jämt täcker, ca ½ dl.

Grädda i 175 grader i ca 1 timme eller tills kakan fått fin färg och känns färdig.