Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

torsdag, september 22, 2011

Skalmat...

Paj måste ju vara skalmat -man lägger maten i ett pajskal???

Skämt åsido -ja, jag vet att jag är rätt trött och då blir humorn därefter...

Idag kokar jag soppa :)
Har ett lite småhemligt projekt på gång och då kom konstaterandet om att soppa är gott upp.
I nästa andetag konstaterade vi att vi äter alldeles för lite soppa i förhållande till hur gott det är.
Och hur enkelt och billigt det kan vara.

För att återknyta till skalmaten:
idag kokar jag soppa på räkskal :)
Jag hade faktiskt varit förutseende nog och fryst in en påse räkskal efter en räkafton -jag hade dock missat att märka upp sagda påse så det kunde gått riktigt illa om jag fått för mig att ha frysta räkor till något... *mindnote -märk upp förpackningar i frysen, du kommer INTE ihåg vad det är sen!!!

Åter till min soppa som blir en riktig budgetvariant om man vill :)

Räksoppa på ett skal ;)

nej, det här är inte soppan -det är det man silar bort :P


ca 1 l räkskal
1 stor gul lök
1 morot
1 palsternacka
1½ tsk dillfrön
en knivsudd cayennepeppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1½ dl grädde el mjölk
1½ dl vitt vin el vatten+1 tsk vinäger
½ l vatten

Hacka löken och stek den mjuk i oljan, tillsätt räkskal och tomatpuré och låt det fräsa en liten stund. Häll sen i morot, palsternacka, dillfrön, cayenne, grädde, vin och vatten och låt det hela koka i 10-minuter.
Sila ifrån soppan. Red den ev med 2 msk maizena (rör ut maizenamjöl i ½ dl vatten, häll i den varma soppan under omrörning och låt koka upp igen)
Smaka av med salt och peppar. Vill man lyxa till det på allvar kan man ha i nån matsked Brandy...
Servera med creme fraiche, ev några räkor och lite dill.
Vitlöksbröd är supersmarrigt till :D

Så såg soppan ut när den var klar...

Inga kommentarer: