Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 så jag kan numera titulera mig som caféägarinna :)

måndag, augusti 25, 2008

Råstekt majs med mera

Var det som var önskemålet idag...nu är det ju inte direkt nåt man kan äta som ensamrätt så efter lite dividerande och rotande i kylskåpet enades ;) sonen och jag om att det fick bli försbiffar till. Men...han är ju inne i en testa matperiod så i färsbiffarna landade det lite annat, sås skulle det ju vara till också och då kom de närodlade champinjonerna till användning... det är kul att han vågar tänka och testa nya smaker, sen är det väl till hans fördel att han har en mamma som kan mat och inte sätter snäva gränser (säger stopp ibland men inte speciallet ofta)

Idag det det då:

Färsbiffar med bacon o fetaost

1 dl havregryn
1½ dl vatten eller mjölk få stå till sig medan man fräser
1 finhackad gul lök (anledingen till att lök ska stekas är att den krymper när den tillagas och det blir hål i biffarna om man har den rå i smeten)
50 g finstrimlad bacon
ev en vitlöksklyfta när löken är mjuk och baconet fått lite färg häller man det i havregröten. Tillsätt ½ tsk svartpeppar o 1 tsk salt...låt svalna en aning innan man tillsätter
400 gr blandfärs.
Forma sedan biffar av önskad storlek, lägg på bakplåt med folie på (lättare disk sen då) och in i varm ugn (200 grader) i ca 20 minuter (medan potatisen kokar...)


Champinjonsås med Bacon


½ finhackad gul lök och
50 gr finstrimlat bacon fräses tills löken börjar mjukna, Tillsätt sedan
150 g chaminjoner i lagom stora bitar (brukar oftast dela medelstora svampar i 4 delar)
När Svampen mjuknat något häller man över 2 dl mjölk och låter det puttra en stund. Red ev såsen på önskat vis...smaka av med salt och peppar och några matskedar creme fraiche...

Råstekt majs

Skär av majsen från 2 majskolvar (efter att du plockat av blad och trådar).
Fräs ½ finhackad gul lök i lite smör och tillsätt sedan majsen, ev en vitlöksklyfta...låt fräsa tills det riktigt knäpper i majsen, smaka av med salt och peppar och en driva finhackad persilja om så önskas (min persilja var tyvärr slut så vi tog enligt sonen en fnutt spiskummin)

Detta åt vi med kokt potatis och kokta morötter.

Inga kommentarer: