Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

måndag, september 15, 2008

Chutney på längden och tvären

Eller, kanske inte *ler* men två olika sorter blev det iallafall. Först en variant på björnbär och äpplen och sen en på lite olika frukter. Gick än en gång på det där med billiga nektariner och päron i korgar, att jag aldrig lär mig att de sällan smakar nåt. Men å andra sidan blev chutneyn ljuvlig så jag går väl på det fler gånger ;)

Björnbärschutney


500 g björnbär
3 små sura äpplen ;)
1 stor rödlök
2-3 msk finriven färsk ingefära
~2 dl strösocker
1½ äppelcidervinäger
2 msk gula senapsfrön
svartpeppar o salt efter smak

Skala o hacka löken, riv äpplet (eller skär i små bitar -blir lite mer substans då)
Lägg allt utom vinägern i en gryta och ställ på svag värme tills sockret smält, häll sedan i vinägern och låt småputtra i en halvtimme. Häll i väl rengjorda burkar.

Suveränt god på ostbrickan!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gyllene chutney

1½ liter finskuren blandad frukt (jag hade nektariner, päron och äpplen)
2 finhackade gula lökar
1 gul paprika skuren i små bitar
2 dl äppelcidervinäger
3 dl strösocker
1 tsk salt
1 kanelstång
½ msk hela kryddnejlikor
4 st stjärnanis
2 msk gula senapsfrön
1 finhackad chili, min var gulorange o passade så fint färgmässigt)

Blanda allt utom chilin i en stor gryta. Koka upp och låt småputtra i en timme, rör då och då. Håll koll på slutet, den vill gärna fastna i botten.
Blanda i chilin när chutneyn är färdigkokt och häll upp på burkar.

Denna chutneyn åt vi till grillat fläskkött, potatismos och lite grillade gröönsaker men då var kameran inte med *ler* jättegott var det, lillkillen var förvånad över att man inte behövde nån mer sås...

All chutney bör förvaras mörkt och svalt, inte över runmstemperatur, i såna lägen saknar jag farmors gamla jordkällare...

Inga kommentarer: