Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

tisdag, november 09, 2010

Haremsgryta med couscous

jag vet att det är länge sen sist... men det finns hopp för framtiden :)

Haremsgryta

700 g kycklingfilé
2-4 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 gul lök

1,5 dl creme fraiche
1,5 dl buljong (grönsaks eller kyckling)
2 tsk soja
2 tsk sambal oelek
1 msk honung
0,5 tsk färsk riven ingefära
skal och saft från 0,5 citron

200 gr (½burk) kikärtor
0,5 dl hackad persilja
0.5 citron i klyftor (valfritt *S*)

Bryn kycklingen tillsammans med hackad lök och krossad(riven, pressad) vitlök och salt.
Koka ihop övriga ingredienser ett par minuter och tillsätt sedan kyckling och lök samt kikärtor och låt det puttra ca 10minuter.
Smaka av, ev kan det behövas mer salt...
Tillsätt persiljan och citronklyftorna precis innan servering.
Servera med couscous, grönsallad samt en svalkande yogurtdressing.

Couscous på mitt sätt:
3 dl couscous
3 dl äppeljuice eller flädersaft (lite starkare än när man dricker den)
1 msk rapsolja
0.5 dl russin
0,5 dl torkade aprikoser i bitar
0,5 tsk salt
lite curry och kardemumma
0,5 dl rostade solrosfrön (om du vill)

Koka upp äpplejuicen, blanda couscous med rapsolja, salt och dofta över lite curry och kardemumma. Häll över den kokande juicen och rör om, låt stå ca 5 minuter och tillsätt sedan russin och aprikoser. Strö ev över solrosfrön vid servering.

Yogurtdressing
1,5 dl yogurt (turkisk eller grekisk)
skal av ½ citron
1 krm paprikapulver
0,5 tsk torkad mynta
1 tsk socker el honung
salt o peppar

Blanda allt och låt stå minst en halv timme innan servering, gärna längre.

Inga kommentarer: