Jag bakade iallafall en hel drös igårkväll.. eller man kanske kan definiera det som natten till idag ;)
En saftig saffransdeg fick en fyllning av mandelmassa...
SAFFRANSBULLAR
7 dl mjölk
50 g jäst
½ dl socker
1 tsk salt
1-2 kuvert saffran
18-25 dl mjöl
300 g smör
2 dl socker
2 ägg
fyllning
200 g färskost
400-500 g mandelmassa, riven
skalet från 1 väl tvättad apelsin
ev 1 msk amarettolikör
russin
ägg
råsocker
Gör först en jäsdeg på mjöl, mjölk, lite socker, salt, jäst samt saffran(lös saffranet i den ljumma mjölken), den ska vara rätt "stabil" och låt den jäsa typ en timme.
Blanda under tiden ihop socker, smör och ägg.
Jobba sedan in smörblandningen i den jästa degen och tillsatt mer mjöl så att du får en lätt deg, jobbar du in för mycket mjöl får du torra bullar.
Kavla ut degen som du gör till kanelbullar och kleta på fyllnigen samt strö över russin om du vill ha det. Rulla ihop och skär till bullar och lägg i formar.
Låt jäsa i 30-45 minuter.
Pensla med ägg och strö över lite råsocker(och flagad mandel om du känner för det)
Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.
När man jobbar in rumstempererat smör på det här viset blir bullarna både lättare och saftigare :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar