Det finns två sätt...det första förutsätter att du har en saftmaja och ångar äpplena först, bara äpplen, inget socker.
Andra sättet är att koka äpplena och sen låta dem stå och rinna av i silduk på gammalt hederligt sätt. Inget socker där heller.
Sen finns det faktiskt ett tredje sätt som jag inte testat -använd äppelmust om du har tillgång till det!
Du behöver 2 liter osötad äppelsaft
2 bitar torkat pomeransskal (eller 2 msk malet)
1 bit skalad färsk ingefära (ca 1½ cm)
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 msk hel kardemumma (banka lite på dem, men bara lite)
2 dl russin (ta de där som har legat o torkat i skåpet ;)
12 dl socker
Låt allt koka upp tillsammans och sedan puttra en timme...låt stå att dra i ett par timmar, sila från alla kryddor och russin och koka sedan upp glöggen så den är varm när du häller den på väl rengjorda flaskor, tillsätt gärna lite atamon så den håller bättre.
När du ska servera den så smaka, den är relativt koncentrerad...späd den med vatten till bilåkare och barn och tillsätt vodka till dem som inte kör bil, allt efter tycke och smak. Vill man kan man bjuda torkade äpplen i bitar till istället för russin.
Den blir bara godare av att lagras...efter två år är den än mer gudomlig så tveka inte utan gör mkt om du har plats att lagra den!!
Dessutom är den god med en isbit i mitt i sommaren också ;) blandade den med ett vitt vin i somras och bara njööööt.
Nu ska jag in i köket och koka marmelad på gröna tomater *ler glatt*
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Vilket fantastiskt recept! Det är visserligen långt till jul...men längtar redan! ;)
Hittade detta recept i somras och gjorde råsaft och frös in. Gjorde glöggen till jul och gud vad bra det blev. Tack för att du delat med dig.
Ska den puttra med eller utan lock?
Skicka en kommentar