Hade en vegan med på julbordet i lördags och hon blev så nöjd så nöjd...
Hittade inget vetegluten trots en massa letande i världsmetropolen Borås så det blev en champinjuonpaté med cumberlandssås som "huvudnummer"
Uppskattat även av andra än Ebba :)
CHAMPINJONPATÉ
1,5 dl kokt ris
1,5 dl kokta röda linser
500 g champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
skalet av en apelsin
½ tsk spiskummin
½ tsk malen ingefära
salt och peppar
2,5 dl havregrädde (iMat tex..)
2 msk olja
Mixa svamp och lök till en slät massa. Bryn denna massa i oljan i en mkt varm panna.
Blanda med allt utom grädden och späd sedan med grädden till en lagom konsitens -inte för lös och inte för stabbig ;)
Häll i en välsmord brödform, vill du kan du bröa den också.
Grädda i 175 grader, 50-60 minuter (tills den känns kompakt)
Låt den svalna något innan du slår upp den ur formen.
Serveras varm eller kall, gärna med en god cumberlandssås till och med lite rostade solrosfrön strödda på toppen.
ENKEL CUMBERLANDSSÅS
400 gr svart vinbärsgelé (eller vinbärssylt om man råkar ha det hemma)
saft och skal av 1 apelsin
1 msk citronsaft
2 tsk senapspulver (typ Colmans)
2 krm malen ingefära
1 krm cayennepeppar
0,5 dl torr sherry
0,5 dl konjak el brandy
Blanda ihop allt och låt stå och mogna ett dygn eller två. Vill man göra den mer julsmakande byter man ut sherryn mot glögg.
2 kommentarer:
ser asgott ut, sparar i min receptmapp :)
Det är verkligen gott :)
kommer fler veganrecept inom kort... och annat...
Skicka en kommentar