Numera är blomkålen inte alltid vit...vi var på ekologisk marknad och hittade både lila och gula varianter. Eftersom blomkål är gott så var vi ju tvugna att testa...först att äta rå med dribbeldipp (sonens namn på en väldigt god kall sås :)) sedan kokte vi den tillsammans med morötter och gjorde en gratäng med bacon...
Blomkålsgratäng
Koka blomkål och morötter i bitar tills de är mjuka, lägg i en ungsfast form. Stek lök och bacon tills löken är mjuk och baconet fått lite färg, häll över blomkålen.
Gör en relativt tjock ostsås och häll över, eventuellt på med lite riven ost och gratinera sedan tills det fått fin färg.
Ät tillsammans med nykokt potatis eller med ett gott bröd.
Inte mkt till recept men gott är det!!
Så var det då det där med dribbel :)
Finhacka 1 gul eller röd lök
pressa, riv eller hacka 2-3 vitlöksklyftor (jag har ett rivfat som snabbt blev helt oumbärligt i mitt kök)
hacka 1 knippe persilja
hacka ungefär lika mkt ruccolasallad
Blanda allt med 3 dl gräddfil och 2.5 dl creme fraiche
smaka av med salt och peppar
man kan med fördel blanda i finhackade örter såsom libbsticka, färsk timjan eller vad du kan komma på.
Låt stå ett par timmar innan servering för maximering av smaken.
Brukar ha en strykande åtgång håller sig dock minst en vecka i kylskåp.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Som vanligt ser det otroligt gott ut, nu gäller det bara att kolla det lokala sortimentet - det är lite uselt just nu, men snart är det bondens marknad på lördagar och då brukar det bli fantastiskt:)
då tänker jag hålla utkik efter blomkål i olika färger...:)
Hej!
Var har du fått tag i ditt rivfat?
Hälsningar Åsa
Jag har köpt mitt rivfat på Sjöbo marknad för flera år sedan. Har sett samma företag på andra marknader efter det.
Vill du handla på nätet kan jag rekommenderar http://shop.bohemiadesign.se/keramik/
//ena
Skicka en kommentar