Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
37-årig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept...

lördag, oktober 18, 2008

En "ny" matberedare

Idag kallade han sig matberedare....härom veckan tyckte han att han var en köksassistent...han har blivit kallad köksslav och blir lika sur varje gång man säger att han är en maskin *ler* det är dock lika kul varje gång han hjälper till i köket och kommer med tankar och idéer.
Det var han som satte dagens matsedel...och han skalade både palsternacka, morot och potatis så det stod härliga till. Löken är han dock inte lika förtjust i då den svider i ögonen. Att han är 10 år sätter inga gränser, hans smak är inte som andra barn i den åldern...
Idag blev det stora frikadeller i en sötsyrlig mild sås med massor av persillade-krydda i då vi varit på marknad i Skurup och fyndat kryddblandningar utan jästextrakt, glutamat eller andra konstigheter i *glad* det är svårt att hitta sånt i dagligvaruhandeln och vi har insett att vi mår mycket bättre i familjen sedan vi valde bort allt sådant.

Dagens middag då...

Frikadeller i trevlig sås :)

500 g blandfärs
1 dl fibrex eller ströbröd
2 dl vatten
2 finhackade gula lökar
2 tsk salt
½ tsk peppar
1 ägg

Blanda fibrex (eller ströbröd) med vatten och låt det svälla en stund. Stek under tiden löken och tillsätt sedan den och kryddorna till fibrexblandningen. Blanda i köttfärsen och ägget och forma sedan bullar av önskad storlek.
Koka upp rejält med lättsaltat vatten och låt sedan bullarna sjuda däri tills alla flutit en liten stund (tiden varierar med storleken). Lägg sedan frikadellerna på ett fat medan du gör såsen.

5 dl av kokspadet
1 rejäl palsternacka
2 stora morötter
2 dl mjölk eller grädde
3 msk maizena eller vetemjöl
1 msk äppelcidervinäger
1 msk vit sirap (eller strösocker)
salt, peppar och persilja

sila kokspadet och koka sedan palsternacka och morötter som du skurit i önskad storlek tills de är nästan mjuka. Tillsätt mjölken, låt koka upp och red sedan såsen. Tillsätt vinäger o sirap. Smaka av med peppar o salt (tänk på att kokspadet redan är lite salt) och ös i en driva finhackad persilja (eller använd torkad...eller någon "grön" kryddblandning), kanske behövs lite mer vinäger eller sirap också.
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Inga kommentarer: