Om mig

SKENE, Västra Götaland, Sweden
Jag vill helst kalla mig mathantverkare...tänker mkt på mat...letar o samlar recept som jag ändå inte använder... Gillar att använda mig av närproducerade råvaror, mkt ekologiskt... Drömmen om ett eget företag blev verklighet den 1 april 2012 då jag öppnade eget café, tyvärr så blev jag av olika orsaker tvungen att stänga ner det den 18 december 2015. Jag lagar fortfarande en massa mat och intentionen är att dela med mig av fler recept... Det går väl si och så men ibland så händer det 😝

torsdag, juli 30, 2009

Lasagne á la mums

Så har ena varit kock och utfodrat 50 personer med både lunch och middag i 5 dagar... alla jättenöjda och recepten har efterfrågats, här kommer de, ett efter ett. Då ena inte hade kamera i köket blir det recept utan bild!

Först ut blir första dagens middag :)

Lasagne á la mums
ca 50 port plus en massa nattamat ;)

Köttfärssåsen:
8 kg köttfärs
1.5 kg gul hackad lök
2 st rivna vitlökar (solo)
1 kg riven rotselleri
1 kg riven morot
4 kg krossade tomater
två små burkar tomatpuré (gissar på en 200-300 gr)
1 kg tomatketchup

Bryn köttfärsen o löken, tillsätt allt annat. Krydda rikligt med salt, svartpeppar och chiliflingor. Låt småputtra ett par timmar.

sås:
5 liter mjölk
5 dl maizena
5 dl vatten
salt o peppar

koka upp mjölken, blanda maizena o vatten och red av såsen. Krydda med salt o peppar.

mumstäcke:
3 kg keso
3 kg riven ost
1,5 kg syltad paprika
salt o peppar
örtkryddor (jag använder torkade grytörter som jag hittade på Willys)

blanda ihop keson med det övriga, snåla inte med kryddorna.

Varva köttfärs, lasagneplattor o sås i formar, lägg ett lager mumstäcke överst. Kör i ugn, 174 grader i ca 45 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka.
Lasagnen är minst lika god om inte godare dagen efter :)




Fast... ni kanske ville ha receptet i mindre format? till typ 4 pers?

köttfärssåsen:
0,5 kg köttfärs
0,1 kg gul hackad lök
2 st rivna vitlöksklyftor
50 g riven rotselleri
50 g riven morot
250 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
50 g tomatketchup

Bryn köttfärsen o löken, tillsätt allt annat. Krydda rikligt med salt, svartpeppar och chiliflingor. Låt småputtra ett par timmar.

sås:
3 dl mjölk
2 msk maizena
2 msk vatten
salt o peppar

koka upp mjölken, blanda maizena o vatten och red av såsen. Krydda med salt o peppar.

mumstäcke:
200 g keso
200 g riven ost
100 g syltad paprika
salt o peppar
örtkryddor (jag använder torkade grytörter som jag hittade på Willys)

blanda ihop keson med det övriga, snåla inte med kryddorna.

Varva köttfärs, lasagneplattor o sås i formar, lägg ett lager mumstäcke överst. Kör i ugn, 174 grader i ca 45 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka.
Lasagnen är minst lika god om inte godare dagen efter :)

Inga kommentarer: